Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 21.02.2021 13:57:19

ZAČELO SE JE! Slovenski šampion POGAČAR na dirki po ZAE po pričakovanjih, po prvi etapi je ...

Profimedia
Nizozemec Mathieu van der Poel je zmagovalec prve etape dirke po Združenih arabskih emiratih od Al Dafre do Al Mirfe (176 km). Najbolje se je znašel v manjši skupini, ta se je izoblikovala po napadih v močnem bočnem vetru, ki je povsem razredčil glavnino. Med vodilnimi je bil tudi Slovenec Tadej Pogačar, ki je bil šesti.

Etapo je zaznamoval močan bočni veter, ki je povzročil številne ešalone. Glavnina, ki je štela 140 kolesarjev, se je začela drobiti že po nekaj sto metrih, a se je stanje po slabi uri kolesarjenja umirilo. Glavnina je bila spet skupaj, a le nekaj deset kilometrov, ko je znova prišlo do redčenja skupine.

Tokrat je bil v ospredju tudi Pogačar. Ta je bil del skupine 23 kolesarjev, ki si je pridobila veliko prednost pred zasledovalci, med katerimi je bila večina favoritov za skupno zmago na dirki, ki bo trajala do 27. februarja. Do konca etape je ta prednost narasla na skoraj osem minut in pol.



Prva skupina je nato le še obračunala za zmago, napadi pa so se začeli vrstiti v zadnjih desetih kilometrih. Vsi napadi so bili nevtralizirani, v sprintu pa je bil lanski zmagovalec dirke po Flandriji van der Poel (Alpecin Fenix) daleč najmočnejši. Prehitel je Nizozemca Davida Dekkerja (Jumbo-Visma) in Danca Michaela Moerkoeva (Deceuninck-Quick-step).

Pogačar (UAE Team Emirates) je na drugem vmesnem sprintu celo osvojil dve bonifikacijski sekundi, največ pa je pri tem pridobil Portugalec Almeida (Deceuninck-Quick-step), ki je po zaslugi šestih dodatnih sekund edini od favoritov pred začetkom dirke, ki je v skupnem seštevku pred Pogačarjem. V njem ima lanski zmagovalec dirke po Franciji na petem mestu osem sekund zaostanka za van der Poelom. Almeida je četrti s sedmimi sekundami zaostanka. Vmes sta še Dekker (+0:04) in Moerkoev (+0:06).

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike