Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 18.01.2021 17:18:48

Tadej Pogačar: 'Mislim, da smo že MOČNEJŠI OD JUMBA!'

Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar bo letos branil zmago z lanske dirke po Franciji, obenem pa bo nastopil tudi na španski pentlji, je danes sporočilo njegovo moštvo UAE Team Emirates.

Sam se izziva in bolj natrpanega sporeda veseli in obljublja, da bo storil vse, da na dirkah poseže po čim višjih mestih. Glavni cilj pa ostaja Tour. "Vse se vrti okoli Toura, vseeno pa sem lahko koristen tudi na drugih dirkah, četudi nisem v najboljši formi. Imamo veliko kapetanov. Če ne bom jaz najboljši, se bom podredil drugim. Zagotovo bo naporno, dober bom moral biti skozi celo leto. Vseeno bo najboljšo formo treba ujeti za Tour in potem za Vuelto poskusiti še enkrat," je okvirno cilje na tiskovni konferenci moštva razkril mladi zvezdnik kolesarstva.

Sezona se zanj začenja na "domačih" cestah v Združenih arabskih emiratih, kjer potekajo trenutne priprave. Med 21. in 27. februarjem bo tam skušal izboljšati lansko drugo mesto, potem pa v natrpanem urniku sledijo naslednje preizkušnje.
"Sezono bi začel prej, če ne bi bila dirka po Majorki odpovedana. Po dirki po ZAE nadaljujem s Strade Bianche, dirko od Tirenskega do Jadranskega morja. Nato je na vrsti Baskija, klasike v Ardenih, državno prvenstvo, Tour, olimpijske igre, evropsko prvenstvo, Vuelta, svetovno prvenstvo in kakšna jesenska italijanska klasika," je celoten koledar tekmovanj razkril 22-letnik.

Čeprav bo sezona dolga in natrpana, so priprave podrejene določenim ciljem. "Za nas je pomemben UAE tour naslednji mesec, Tour je največji cilj sezone, ker bodo blizu tudi olimpijske igre. Če bo šlo vse po sreči, bomo imeli natrpan urnik, zato moramo biti pazljivi pri pripravi na dirke," je dejal kolesar s Klanca pri Komendi.
Pripomnil je, da ga v tej sezoni čaka veliko treningov s kolesom za vožnjo na čas, saj bosta na Touru letos dva ravninska kronometra. "Glede na to, da je zaradi covida-19 nepredvidljivo, nismo obiskali še nobenega vetrovnika. Upam, da nam to uspe v naslednjih mesecih, še pred pomembnimi dirkami, vsaj pred Tourom. Nekaj se še da pridobiti na poziciji na kolesu, več pa na kronometru po ravnem delu," pravi Pogačar, ki je dobil tisti odločilni kronometer v 19. etapi Toura.


Sam dodaja, da takrat ob velikanski prednosti proti konkurentom ni šlo za kaj neverjetnega. "Morda je bilo nepričakovano. Nič kaj neverjetnega pa ni bilo glede na scenarij. Imel sem vrhunski dan, tudi pripravil sem se zelo dobro, hitro zamenjal kolo, moštvo me je dobro pripravilo za Tour. Bil je to ključen trenutek, v katerem si lahko napravil kar veliko razliko," je razložil kolesar, ki večino časa govori o lanskem Touru. Čeprav je to spomin, ki ga bo vedno cenil, ga zanima prihodnost. "Vedno sem tak, da moram gledati v prihodnost in ne biti toliko v preteklosti. Sam sem že v naslednji sezoni in v njej bom tekmoval od dirke do dirke. Seveda ne želim pozabiti na preteklost, ampak s tem se ne rabim obremenjevati ves čas. Osredotočenost je na prihajajoči sezoni," dodaja Pogačar, ki pa s tem ne misli zgolj na ponovitev uspeha na Touru.

"Tour seveda pomeni veliko, je neka potrditev, ko dobiš največjo dirko. Moram se še dokazati in veliko dirk je, na katerih želim zmagati. Še vedno bom zelo motiviran za prihodnjo sezono. V tem trenutku pa sem zaradi lanskega Toura bolj sproščen, kot sem bil. Zmagal sem največjo dirko na setu, vse kar pride zraven, je bonus. Ostajam motiviran in želim si zmagovati tudi v prihodnjih letih. Če se to ne zgodi, ne bo konec sveta," je priznal mladi Slovenec, ki se zaveda vloge plena, ki jo bo imel na Touru. "Sem aktualni zmagovalec, zato sem seveda tudi eden izmed favoritov. Ne vem pa če sem glavni kandidat za zmago. Časa do Toura je še dovolj, potem pa bomo tam videli, kdo bo dobil največ etap in se izkazal za najmočnejšega."

Ob močnem posamezniku pa je pomembna tudi ekipa. Pogačar pravi, da so na tem področju vidne številne izboljšave. "Naša ekipa se izboljšuje vsako leto. Lepo je videti nove obraze v ekipi. Tukaj v ZAE smo že nekaj časa in se dobro razumemo. Ekipa bo vsako leto močnejša," je pristavil. Tudi od Jumbo-Visme, za katero dirka Primož Roglič? "Mislim, da smo že močnejši od Jumba," je šaljivo pripomnil Pogačar"Ne, pač poskušamo biti čim boljši, vsi od prvega do zadnjega smo na visoki ravni, vsak košček ekipe, tudi tisti, ki jih ni moč videti, in to nas dela veliko boljšo ekipo. Ampak tu se ne želimo ustaviti. Skušamo biti še boljši," je proti koncu dejal Pogačar.

Moštvo se je pozimi okrepilo z nekaj odličnimi kolesarji. V prvi vrsti sta tu Poljak Rafal Majka in predvsem Švicar Marc Hirschi, specialist za enodnevne dirke, ki bo Pogačarju v pomoč na dirki po Franciji, medtem ko bo Slovenec predviden za pomoč Švicarju na spomladanskih klasikah, če ne bo v najboljši formi.
"Marca poznam že od mlajših mladincev, ves čas sva bila tekmeca in tekmovala drug proti drugemu. Do lanskega leta sva bila dobra rivala. Seveda sva različna kolesarja, a to, da je on prišel k nam, je ena boljših okrepitev leta. Dopolnjevala se bova v naslednjih letih in pomagala eden drugemu," je še o prestopu leta spregovoril drugi kolesar svetovne lestvice.

Članki iz rubrike