Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(šd)
(šd)
0 12.01.2021 10:46:11

Olimpijske igre so moj največji cilj

Jakob Klemenčič
osebni arhiv
Jakob Klemenčič zagotovo spada med najobetavnejše gorske kolesarje pri nas. V pravkar končanem letu je ta tekmovalec v olimpijskem krosu končal mladinski staž in zdaj ga čakajo nastopi v kategoriji do 23 let.

Osemnajstletni Klemenčič prihaja iz Godoviča, s kolesarstvom pa se ukvarja od 13. leta. Takoj se je zaljubil v gorsko kolesarstvo, "krivec" za to pa je njegov stric, ki ga je peljal na neko tekmo. Že od začetka je član kluba MBK Črni Vrh, zadnja tri leta pa se s tem športom ukvarja na profesionalni ravni. Lani je bil šesti na dirki svetovnega pokala v Brnu na Češkem ter 18. na svetovnem prvenstvu v Leogangu v Avstriji. Še bolje mu je kazalo na evropskem prvenstvu v Švici, kjer je bil zelo dobro na poti, a je zaradi padca moral odstopiti.


Ste član kluba MBK Črni Vrh. Kako ste zadovoljni v njem?
Zelo! Imamo najboljšega trenerja v Sloveniji, to je Matjaž Budin, ki je tudi selektor slovenske reprezentance. Svoje delo opravlja vrhunsko in z njim sem zelo zadovoljen. Klub tekmovalcem krije stroške priprav, poskrbljeno je za startnine, drese …

Kako se pripravljate na novo sezono?
Trenutno smo v pripravljalnem obdobju, ki traja približno do marca. Zdaj gradimo bazo. Na sporedu so daljši treningi, vaje za moč, stabilizacijo trupa. Ko se enkrat začnejo tekme, pa treningi postanejo krajši in bolj intenzivni. 

Ko ste ravno omenili tekme, se lahko še enkrat ozreva na lansko svetovno prvenstvo, kjer ste osvojili zelo dobro 18. mesto?
Tista dirka je bila res pestra, razmere so bile zelo težke. Pred dirko je tri dni nenehno deževalo in proga je bila zelo blatna. Že takoj po startu si se vkopal v blato in potem je bila borba do cilja. Morda sem se malo zmotil pri opremi, ker sem gumo za blato namestil samo na zadnje kolo. Če bi jo še na sprednjo, bi bil rezultat še boljši, a to je bila dobra izkušnja za naprej. Počutje je bilo sicer v redu in z rezultatom sem bil zadovoljen. To je bilo moje prvo svetovno prvenstvo. 

Kako ste se spopadli z negotovostjo, ki jo je prinesel novi koronavirus?
Na začetku sezone nismo vedeli, ali sploh bo kakšna tekma. Spraševal si se, zakaj treniraš, zakaj trpiš na treningih, če ni nobene tekme. No, po prvem valu so se zadeve precej sprostile in imeli smo kar nekaj tekem. Moram se zahvaliti Kolesarski zvezi Slovenije, ki je poskrbela, da se je mladinska reprezentanca udeleževala svetovnih pokalov; tako smo zbrali kar nekaj točk in veliko izkušenj. 

Kakšni so sicer pogoji za delo v reprezentanci?
Zadnja leta so se pogoji zelo izboljšali, lahko bi rekel, da so vrhunski. Krite imamo stroške priprav in tekem, skupaj s sponzorjem SKM (Slovenski kolesarski mojster) pa nam je zveza priskrbela nova kolesa Scott, nove čevlje, nove čelade. Redno imamo tudi testiranja na Fakulteti za šport. Zdaj sem na primer v Portorožu, kjer nam je Kolesarska zveza Slovenije za en mesec uredila nastanitev, saj so tu boljše razmere za trening. Naslednjih 14 dni bomo tu skoraj vsi člani reprezentanc Elite in U-23, tako da lahko dobro treniramo, kar je super. Razmere so res boljše iz leta v leto, za kar lahko pred našo zvezo samo snamem kapo. 

Kje še imate rezerve?
Rezerve so še v telesni pripravljenosti, največje pa zagotovo v prehrani in regeneraciji, ki sta za uspeh v tem športu izredno pomembni. Ko bom uredil še to, bom zelo blizu najboljšim. 

Kakšni so načrti za leto 2021?
Prvič bom dirkal v kategoriji U-23, to pa pomeni, da bom tekmoval s fanti, ki so štiri leta starejši. Želja za prvo sezono je predvsem ta, da bi v cilj pripeljal v krogu zmagovalca; tu mislim na svetovne pokale in druge dirke v tujini, doma pa je cilj boj za stopničke. Želim si nabrati veliko izkušenj, ki mi bodo pomagale v naslednjih letih.

Kros je tudi olimpijska disciplina...
Olimpijske igre so moj največji cilj. Selektor je sestavil ekipo, ki bo nabirala točke za nastop na OI 2024 v Parizu. Upam, da nam jih uspe zbrati toliko, da bo en tekmovalec lahko nastopil na igrah. Če ne, pa bodo priložnosti tudi kasneje.

Vas je kdaj zamikalo, da bi se preizkusili v cestnem kolesarstvu?
Lani poleti sem si kupil specialko in se udeležil ene tekme. Bilo je bolj za popestritev, a moja glavna disciplina bo ostal kros, ker lahko tu dosežem več. 

Kaj počnete, ko niste na kolesu?
Doma imamo manjšo kmetijo, pomagam staršem pri opravilih. Sem športno aktiven, rad igram nogomet, predvsem pa sem rad v naravi.

Katero šolo obiskujete?
Obiskujem srednjo strojno šolo v Idriji, zaključujem četrti letnik in sem dokaj uspešen. Znam si razporediti delo, tako da ne trpi ne kolesarstvo ne šola. Omeniti moram, da je naša šola prijazna do športnikov, omogoča nam status športnika in s profesorji se lahko dogovorimo glede ocenjevanj, za kar sem jim zelo hvaležen. 

Uporabljate družabna omrežja?
Največ uporabljam Instagram, kjer objavljam fotografije s treningov in tekem, kar je zelo pomembno; več ko imaš sledilcev, bolj te ljudje poznajo in bolj se zanimajo za ta šport. Tako lažje prideš do kakšnih sponzorjev, ki ti na športni poti pomagajo. 

Kako pa ste zadovoljni s prepoznavnostjo vašega športa v slovenskih medijih?
Slika se počasi izboljšuje. Pri nas sta za gorsko kolesarstvo glavna medija Prijavim.se in Mtb.si. Kar pa zadeva večje medije, kot je RTV, so v ospredju še drugi športi. 

Najraje dirka na Češkem
Jakobova najljubša dirka je tista v Novem Mestu na Češkem, kjer organizirajo svetovni pokal: "Proga je res dobra, saj ima veliko tehničnih odsekov, kar mi je zelo všeč. Kadar ni omejitev, se zbere ogromno gledalcev, ki pričarajo neverjetno vzdušje." 

Članki iz rubrike