Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

(gs)
(gs)
0 22.12.2020 12:21:06

Od Golovca do dirkanja z najhitrejšimi na svetu

Grega Stopar
Vsak nov najboljši slovenski tekmovalec v spustu z gorskimi kolesi je postavil nove visoke meje, še nihče pa jih ni postavil tako visoko kot Ljubljančan Jure Žabjek. Med svoje večje uspehe šteje uvrstitve med najboljših deset v svetovnem pokalu, na steni pa ima tudi zlato z evropskega prvenstva.

Ljubitelji gorskega kolesarstva dobro poznajo ime Jure Žabjek. Če ne drugače, zagotovo povzroči najbolj glasno navijanje na domači dirki pod Pohorjem. Jure to progo dobro pozna in je v zadnjih letih med hitrejšimi, največje dosežke pa je dosegel v avstrijskem Leogangu in švicarskem Lenzerheideju, kjer je že bil deseti v svetovnem pokalu. Član ekipe Unior Devinci Factory Racing, v času prvenstev pa seveda eden izmed stebrov slovenske reprezentance si je ime na mednarodni sceni utrdil tudi z zmagami v evropskem pokalu in seveda z zlatom z evropskega prvenstva leta 2015. Evropsko prvenstvo bo v naslednjih treh sezonah potekalo prav v Mariboru, kjer bo Jure zagotovo eden izmed glavnih favoritov.

Jure, predstavite se nam v nekaj besedah. Od kod prihajate in kako ste se znašli v dirkanju v spustu?
Prihajam iz Ljubljane - Rudnika. Praktično čisto izpod Golovca. Za ta šport me je navdušil starejši brat, ki je s tem začel v naši družini.

Kje sicer najraje trenirate?
Včasih sem veliko treniral na Golovcu, a so proge tam premalo tehnične in zahtevne za spust. Trenutno največ treniram na Mariborskem Pohorju, saj so proge ravno prav dolge za dober trening in nastavljanje kolesa. Velikokrat pa se sploh čez sezono odpravim v Italijo, kjer so temperature dosti bolj ugodne za trening, tudi proge so super.

Katere so vaše najljubše dirke, je med njimi tudi domača na Pohorju?
Po navadi je najljubša dirka ravno domača, to je zame na Pohorju. Letos je bila dirka žal brez gledalcev, a vseeno je bilo zelo prijetno dirkati na domačem terenu. Upam, da se že naslednje leto stanje umiri, da bodo na dirki spet gledalci in bo vzdušje še boljše.

Kaj naredi dobrega 'spustaša'? Že dolgo to ni več šport 'norcev'...
Dober 'spustaš' je zagotovo sestavljen iz več stvari. Fizično moraš biti dobro pripravljen, s kolesom moraš dobro tehnično upravljati, zagotovo pa se zadnja leta vsi dirkači veliko posvečamo nastavitvi kolesa. Pomembna je pozicija vožnje na kolesu in seveda vzmetenje. Slednje se spreminja od proge do proge in je odvisno tudi od vremena. Prav tako velja omeniti izkušnje. Na primer katero linijo izbrati na kakšnem odseku proge in kako se bo spremenil kakšen odsek do finala, da si potem na vožnji na to pripravljen.

Bi lahko potegnili vzporednice z drugimi športi?
Menim, da je spust z gorskimi kolesi najbolj podoben smuku. Oboji smo praktično odvisni od gravitacije in dosegamo velike hitrosti. Res pa je, da je pri nas malo bolj grob teren, kar zadeva podlago in okolico.

Kakšen nasvet bi dali mladim, ki jih zanima ta šport, kje in kako naj začnejo?
Zagotovo naj začnejo na lažjih progah in potem postopoma naprej. V zadnjih letih se je kar dobro razvila infrastruktura, ki jim to tudi omogoča. Prav tako se najde kar nekaj tečajev, ki so namenjeni mladim. Na njih lahko dobijo osnovna znanja, s katerimi lahko potem uspešno napredujejo.

Ste član ekipe Unior Devinci Factory Racing. Kako to pomaga in vpliva na dirkanje?
Od samega začetka moje mednarodne tekmovalne poti sem del te ekipe. Dejansko imam od njih vso podporo na dirkah in na treningih, kar je veliko pripomoglo k mojim rezultatom.

Seveda ste tudi stalni član slovenske reprezentance. Je nastop v zeleno-modrem dresu za vas nekaj posebnega?
Zagotovo je nekaj posebnega, ko na svetovnem prvenstvu nastopaš v slovenskih barvah. To priložnost imamo po navadi samo na eni ali dveh dirkah v sezoni in vedno s ponosom nastopam v slovenskem dresu.

Na kateri rezultat v dozdajšnji karieri ste najbolj ponosni?
Najbolj sem ponosen na naslov evropskega prvaka v spustu in na dve uvrstitvi med deseterico na dirki svetovnega pokala.

Kaj morate narediti za naslednji preskok in preboj v sam vrh?
Preteklo sezono sem veliko časa namenil nastavitvi kolesa, predvsem vzmetenja, kar je zelo dobro vplivalo na hitrost vožnje in občutek na kolesu. Zdaj imam do naslednje sezone veliko časa, ki ga lahko namenim prav temu.

Kolesarska zveza Slovenije vas je izbrala za najboljšega gorskega kolesarja v letu 2020. Kaj vam pomeni to priznanje?
Nagrada mi pomeni veliko. Hkrati mi daje nov zagon za pripravo na naslednjo sezono. 

Članki iz rubrike