Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

šd
šd
0 15.12.2020 12:41:43

Za zvezo najboljša oba

Tadej Pogačar
Profimedia
Kolesarska zveza Slovenije je na tradicionalnem Večeru zvezd, ki pa je tokrat potekal v virtualnem svetu, podelila priznanja najboljšim v slovenskem kolesarstvu v letu 2020.

V sezoni, ki jo je dodobra krojila pandemija novega koronavirusa, so slovenski kolesarji in kolesarke dosegali izjemne rezultate, za izbruh evforije pa sta poskrbela Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo Visma) z dvojno zmago na dirki vseh dirk, Dirki po Franciji. In v posebni, za slovensko kolesarstvo najuspešnejši sezoni do zdaj je tudi letošnja podelitev posebna – najboljša cestna kolesarja za leto 2020 sta postala oba, Primož in Tadej!

Prvi kolesar na lestvici UCI Roglič je teh priznanj že vajen: »Najlepša hvala za čestitke! Res sem vesel, da sem ponovno izbran, tokrat v družbi Tadeja, za najboljšega kolesarja v Sloveniji. Sezona je bila res neverjetna. Žal smo bili močno pod vplivom pandemije, ampak na srečo smo uspeli izpeljati skoraj celoten program dirk. Neverjetno je, kakšne rezultate smo dosegali. Vsi smo lahko izredno ponosni,« je ob tem dejal Kisovčan in pogled že usmeril v naslednjo sezono: »Cilj bo kot vedno – biti čim boljši! Glede na to, da je olimpijsko leto, bo to dodaten, zame poseben motiv. Da bom kar čim bolje zastopal barve Slovenije v Tokiu."


Pogačar: Delal sem tudi za ta cilj

Tudi Pogačar je bil priznanja zelo vesel: "Res je bila pestra sezona. Začela se je normalno, z zmago v Valencii. Potem pa se je začelo … Ko smo enkrat spet začeli dirkati, smo bili zelo zadovoljni. Bili smo zelo motivirani, vzdušje v ekipi je bilo super. Potem je prišla Dirka po Franciji in nato velika zmaga. Ta sezona bo nepozabna – zaradi dobrih in slabih stvari. Res mi je v čast, da sva skupaj s Primožem osvojila to lepo nagrado. Res sem vesel, da jo imam, zadnjih nekaj let sem delal tudi za ta cilj."

Na novo sezono se je že začel pripravljati. "Počitka je konec, resno treniram. Verjetno bom najprej nastopil na Dirki po UAE, potem pa se bo po vsej verjetnosti program vrtel okrog Dirke po Franciji. Seveda bo to tudi olimpijska sezona. Če bom dobro peljal na Dirki po Franciji, bom lahko dober tudi na olimpijskih igrah," je tudi on z mislimi že pri naslednji sezoni.

V teh časih ni bilo prave priložnosti za druženje z navijači, a to ne pomeni, da njihova velika podpora ni prišla do šampiona: "Res sem začutil to vzdušje. Koliko navijačev je bilo! Koliko kolesarjev je na cestah ... Res sem jim hvaležen za vso podporo. To je en velik plus v slovenskem kolesarstvu."

Še Bujakova, Hrastnikova in Žabjek

Med dekleti je bila najboljša cestna kolesarka Eugenia Bujak (Alé BTC Ljubljana), ki se je s 13. in 14. mestom izkazala na svetovnem prvenstvu v Imoli. V cestnem kolesarstvu sta priznanji za posebne dosežke dobila Luka Mezgec (Mitchelton-Scott, odlični nastopi na Dirki po Franciji) in Jan Tratnik (Bahrain McLaren, etapna zmaga na Dirki po Italiji).
Po izboru odbora za gorsko kolesarstvo sta nagradi za najboljša gorska kolesarja leta 2020 prejela Monika Hrastnik (Team Dorval AM) in Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing). Med amaterskimi kolesarji pa so bili najboljši trije. V ženski konkurenci je nagrado prejela Laura Šimenc (BK Umag), v moški pa sta bila najboljša Matej Mercina (JB Team Novo mesto) in Andrej Žavbi (TUŠ T.E.A.M.).

Posnetek prireditve si lahko ogledate na Facebook strani Kolesarske zveze Slovenije.

Članki iz rubrike