Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

(šd)
(šd)
0 10.11.2020 11:59:59

Slovenca osredotočena na kraljevsko disciplino

Tilen Finkšt (levo) in Andrej Jerman (desno) med zadnjimi pripravami na nastop na EP.
KZS
Od danes do nedelje na evropskem prvenstvu na velodromu v Plovdivu v Bolgariji visoke uvrstitve lovita tudi Žiga Jerman in Tilen Finkšt.

Le še eno dejanje na mednarodni sceni nas loči od konca dodobra spremenjene sezone. Od danes do nedelje velodrom v bolgarskem Plovdivu gosti evropsko člansko prvenstvo, Slovenijo pa bosta zastopala Žiga Jerman (Groupama FDJ) in Tilen Finkšt (Ljubljana Gusto Santic). Kolesarska zveza Slovenije je v tej sezoni resno pristopila k načrtnemu delu na velodromu. Tako je začel delati koordinator za kolesarstvo na stezi Uroš Šilar, ta panoga pa je doživela kar nekaj prelomnih točk.

"Pri nas smo se osredotočili na vzdržljivostne discipline, uvedli smo jih že na državnem prvenstvu, potem smo oktobra nastopili na evropskem prvenstvu za mladince in mlajše člane. Izoblikovala se je skupina kolesarjev, ki smo jih peljali tja. In smo dejansko videli, da smo konkurenčni ostalim. Nato smo se odločili, da gremo še na člansko evropsko prvenstvo. Tu bo konkurenca bistveno hujša," je uvodoma povedal Šilar, ki bo na EP budno spremljal nastope obeh Slovencev: "Žiga in Tilen se bosta osredotočila vsak na svoj program. Lahko rečem, da smo se pripravljali najbolje do zdaj. V Plovdivu želimo nadgraditi predstave z evropskega prvenstva za mladince in člane do 23 let."

Slovenska odprava res ne bo najbolj številčna na prvenstvu, bo pa zagotovo še kako homogena. "Žiga in Tilen se poznata že več kot deset let. Bila sta sotekmovalca v matičnem klubu in sta si po fizičnih lastnostih zelo podobna. Zato sta primerna za vzdržljivostne discipline. Tudi karakterno sta si zelo podobna in se zelo dobro ujameta tako na kolesu kot ob dirkališču, kar je zelo pomembno za take nastope. Kar smo na treningih videli, se zelo dobro dopolnjujeta in dobro napredujeta. Zelo sta usklajena," je o slovenskih predstavnikih povedal Šilar in opisal urnik v Plovdivu: "Vozili bomo vse vzdržljivostne discipline, prvič bomo nastopili v madisonu, Finkšt pa bo za aktivacijo mišic startal še v sprintu. Vozil bo še v dirki na točke (points race) in dirki na izločanje (elimination race). Jerman bo tekmoval v dirki na končni cilj (scratch race) in v omniumu (četveroboj – dirka na točke, tempo dirka, dirka na izločanje, dirka na končni cilj). Zadnji dan pa bosta skupaj nastopila v madisonu (dirka na točke v dvojicah). Trenutno madison velja za kraljevsko disciplino na velodromu in nanjo smo tudi najbolj osredotočeni. Nismo še nastopili v njej, a odpeljali bomo najbolje, kar lahko."

In kaj lahko pričakujemo od ostalih disciplin? "Za scratch race potrebujemo malce sreče, in če se izide, smo lahko med prvimi petimi, zelo blizu kolajnam. Kar zadeva omnium, bi bilo zelo dobro, če bi bili med deseterico. Na prvenstvo ne gremo obremenjeni z rezultatom, še veliko se moramo naučiti, zagotovo pa si želimo opozoriti nase in bomo dali vse od sebe," je bil odločen Šilar. Na velodromu je zelo pomembna tudi oprema. Šilar je pojasnil: "Opremo smo si izposodili in je zelo dobra, kar zadeva to, bomo konkurenčni najboljšim. V ljubljanskem Rogu so nam dali še aerodinamične čelade in z opremo sem zadovoljen."

Tudi Bolgarija se spopada z novim koronavirusom. Plovdiv trenutno ni v rdečem območju, se je pa slovenska odprava (v njej je še mehanik Andrej Rajšp, ki je bil z reprezentanco že na EP mladincev in mlajših članov) pred odhodom morala testirati. "Pogoj za nastop na evropskem prvenstvu je negativen test na koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Teste bomo lahko opravljali tudi tam, če bo potrebno," je še povedal Šilar.

Omeniti velja še, da si bo celotno tekmovanje mogoče ogledati v neposrednih prenosih na Eurosportu. 

Članki iz rubrike