zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

(šd)
(šd)
0 03.11.2020 14:22:15

Motivacije mi ne manjka, veselim se naslednje sezone

osebni arhiv Roka Nagliča
Rok Naglič je tisti gorski kolesar, ki je v moški konkurenci v zadnjem času zaznamoval olimpijski kros v Sloveniji.

Štiriindvajsetletni Korošec je aktualni državni prvak in reprezentant. Med mlajšimi člani je že dosegal vrhunske rezultate, v zadnji sezoni v tej kategoriji se je uvrstil med deset najboljših v Evropi, v prihodnje pa član kamniškega Calcita verjame, da lahko pusti pečat tudi v elitni svetovni konkurenci.

Oktobra se je končala letošnja sezona. Kako je nanjo vplival novi koronavirus?
Najhuje je to, ko ves svoj čas vložiš v treninge in priprave ter delaš vse, da bi sezono začel, kot je treba – potem pa se ti vse poruši zaradi koronavirusa. Še januarja, februarja smo se temu smejali, nihče si ni predstavljal, kaj se bo dejansko zgodilo. Mislil sem si, to bo šlo mimo in sezona se bo junija normalno nadaljevala. Potem se je vleklo iz meseca v mesec … Pripravljen si na določene tekme, ki potem splavajo po vodi. Vmes ti pade forma in sploh ne veš več, za kdaj se pripraviti, za kdaj tempirati formo; ne veš, kdaj se bodo začele tekme. Letos sem imel tako le slabih deset startov. Normalno bi jih bilo okrog 25.

Vrhunec ste imeli ravno ob koncu, ko je bilo na sporedu svetovno prvenstvo v Avstriji in evropsko prvenstvo v Švici.
Res je. Rekli smo, da vse skupaj prilagodimo na jesen, pa bo, kar bo. Če nam uspe, super, če pa bomo zgrešili s formo, nimamo kaj. Hvalabogu se je izšlo tako, da smo lahko nastopili vsaj na svetovnih pokalih in na svetovnem prvenstvu, na evropskem pa zaradi zdravstvenih težav nisem mogel tekmovati.

Na SP ste prišli dobro pripravljeni, a po veliki smoli končali na 50. mestu. Kako se spominjate dirke v Leogangu?
Res sem bil v odlični formi. A takoj na startu me je izraelski tekmovalec 'zapel' in pet, šest nas je padlo. Na tej progi v startnem krogu sploh nisi mogel prehitevati in si moral čakati na priložnost. Zgodilo se je, kar se je. Potem sem iz kroga v krog pridobival, vmes pa nizal tudi zelo dobre čase. V četrtem krogu sem postavil 32. čas, kar je na svetovni ravni v primerjavi s prejšnjo sezono zame velik napredek. Lani sem bil denimo najbolje uvrščen med 75, letos sem bil že dvakrat med 50 najboljših. Tudi to je pokazatelj, da sem naredil pravi korak naprej, možnosti, da v prihodnjih letih nekaj dosežem tudi na svetovni ravni, pa so tako realne.



Prihajate iz Koroške, branite pa barve najboljšega slovenskega kluba, kamniškega Calcita …
Že četrto sezono sem član kamniškega kluba. Zelo sem zadovoljen, da so me vzeli v svoje vrste, ker brez njih v Sloveniji sploh ne bi mogel govoriti o kakršnihkoli pogojih v gorskem kolesarstvu. Oni mi jih res omogočajo – priprave, dirke, peljejo nas na svetovne pokale. Res omogočajo ogromno.

Kakšni so cilji za prihodnje sezone?
Zelo sem motiviran, ker vidim, da gremo v pravo smer, da napredujem. Tudi prvi na svetovni lestvici, Brazilec Henrique Avancini, je napredoval postopoma. Najprej je bil med 50, potem med 40, stopničko za stopničko, po nekaj letih pa mu je uspelo zmagati svetovni pokal. Motiva mi torej ne manjka, star sem komaj 24 let in boljša leta imam še pred seboj.

Kako pomembna je v vašem športu oprema? Ste konkurenčni najboljšim?
Imam to, kar želim. Letos sem dobil podporo trgovine Funsports, postal sem ambasador koles Trek za Slovenijo. Kar zadeva kolo, imam urejeno, kot mora biti. Oprema je sicer zelo pomembna, saj moraš biti v stiku z drugimi. Najboljše ekipe imajo najboljši material. Če se čim bolj približaš opremi, kot jo imajo najboljši, si vsaj v tem pogledu izenačen z njimi. Oprema je veliko pomembnejša kot pri cestnem kolesarstvu; če pri nas nimaš najboljšega kolesa, govorimo o ceni kolesa med 10 in 12 tisoč evri, si težko zraven. S tem, kar imam zdaj, sem izjemno zadovoljen.

Se lahko posvečate zgolj treningom in tekmam ali morate poprijeti še za kakšno drugo delo?
Še vedno je treba zraven delati. V klubu prejemam štipendijo, s čimer mi zelo pomagajo. En del si moram priskrbeti sam in super je, da grem oddelat nekaj ur. Imam srečo, da lahko delam na Telekomu Slovenije, kjer mi ni treba fizično delati. Tam si prislužim še dodaten denar, ker na koncu, če se kaj pokvari, ali pa denimo priprave v višinskem šotoru, vse to nekaj stane. Se pa dogovarjamo in upam, da nam uspe ter bi se tako prihodnjo sezono lahko ukvarjal samo s kolesarstvom in naredil še korak naprej.

Kolesarska zveza Slovenije veliko pozornosti namenja gorskemu kolesarstvu. Predsednik odbora za gorsko kolesarstvo Jan Starman ima velike načrte, ki segajo vse do olimpijskih iger v Parizu 2024. Z vami na čelu...
Pred tremi leti sem dal pobudo za nastop na OI v Tokiu. Takrat se je tak projekt zdel še kot misija nemogoče, saj to za sabo potegne kup stroškov. V veliko veselje mi je, da se zadeve premikajo v pravo smer, da so vsi pograbili to idejo, najbolj pa Jan, ki se mu res vidi, da za nas dela s srcem. Odkar je gorsko kolesarstvo prevzel on, gredo zadeve samo navzgor, to lahko potrdim. Ljudje v reprezentanci se zelo trudijo in iz dneva v dan je bolje. Dejansko imamo podporo in to je super. 




Članki iz rubrike