901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

ku
ku
0 31.10.2020 17:35:49

Primož Roglič na 11. etapi Vuelte DESETI, rdeča majica VODILNEGA pa ...

Profimedia
Na Vuelti je danes potekala 11. etapa.

In tudi po tej - od Villaviciose do Alto de la Farrapone (170 km) - je naš kolesarski as Primož Roglič zadržal rdečo majico vodilnega.

Danes je slavil Francoz David Gaudu, ki je bil najboljši med ubežniki. Roglič je bil tokrat 10.


Po 11. etapah imata Roglič in Ekvadorec Richard Carapaz, kot po petkovi etapi, še naprej isti čas, tretji pa ostaja Irec Dan Martin, ki zaostaja 25 sekund. Trojica najboljših je nekoliko povišala prednost pred konkurenti v zaključku 11. etape.

V njej je morala karavana premagati več kot 4700 višinskih metrov, sprva pa je pobegnilo 12 kolesarjev, a med njimi ni bilo lastnika pikčaste majice, Francoza Guillauma Martina. Zato so člani Cofidisa želeli nevtralizirati pobeg in vzpostaviti novega s svojim kapetanom. V drugem poskusu je nato pobegnila osmerica.

Tudi ti si niso privozili večje prednosti, saj je moštvo Jumbo-Visme nadzorovalo ubežnike, je pa nato v taktične namene pobegnil Marc Soler (Movistar) in se hitro pridružil osmim kolesarjem v ospredju.

Na zadnjih dveh vzponih je nizozemsko moštvo začelo pritiskati na plin, v zadnjih petih kilometrih predzadnjega klanca (10-odstotni naklon) na San Lorenzo pa so kolesarji Jumbo-Visme zaostanek zmanjšali na dve minuti in 20 sekund.

Pred zadnjim vzponom so imeli ubežniki tri minute naskoka, prednost pa se je vse bolj topila pred najtežjim delom vzpona v zadnjih petih kilometrih in pol (9-odstotni naklon). Nato pa je napadel v skupnem seštevku najbolj nevarni Marc Soler (skočil je na šesto mesto v skupnem seštevku), sledil pa mu je lahko le Gaudu. V zaključku sta se pomerila za etapno zmago, več moči pa je prihranil Francoz. Tretje mesto je osvojil Avstralec Michael Storer (Sunweb).

V skupini favoritov je prvi napad prišel dva kilometra pred vrhom, a razlik ni bilo do zadnjih metrov etape. Nekaj časa je pridobil le Rus Aleksandr Vlasov (Astana), ki pa ni nevaren najboljšim. Najboljši so v cilj prišli minuto za zmagovalcem.

Pred začetkom današnje etape je prišlo do protesta kolesarjev glede odločitve sodnikov, ki so spremenili pravilo po koncu petkove etape, ki jo je dobil Primož Roglič. Podpisalo ga je deset ekip, med njimi tudi Jumbo-Visma, Mednarodna kolesarska zveza pa je odločila, da so rezultati petkove etape veljavni.

V nedeljo bo na sporedu najtežji vzpon na Vuelti, mitski Angliru. V etapi, dolgi le 109,3 kilometra bodo morali kolesarji na sloviti asturijski vrh, ki se lahko pohvali s številnimi odseki z 20-odstotnim naklonom.

Značke: vuelta, roglič

Članki iz rubrike