Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 30.10.2020 19:23:26

NEVERJETNI ROGLIČ se je vrnil NA VRH: 'Kaj naj rečem? Spet je lepo, spet sem v rdečem, a to ...'

Profimedia
Slovenski kolesarski as Primož Roglič je v sprintu glavnine kar malce presenetljivo, a zanesljivo dobil bolj ali manj ravninsko, deseto etapo dirke po Španiji. Z njo si je pridobil deset bonifikacijskih sekund, kar je bilo ob dejstvu, da je doslej vodilni Ekvadorec Richard Carapaz zaostal tri sekunde, dovolj za rdečo majico vodilnega na dirki.

Kolesarja sta zdaj po času povsem izenačena, a ker je bila to za Zasavca, tudi nosilca zelene majice najboljšega po točkah, že tretja etapna zmaga, Carapaz pa je še brez nje, je uradno prišel v vodstvo.

Deseta etapa Vuelte je presenetljivo postregla z dramatičnim zaključkom, predvsem kar se tiče boja za skupno vodstvo. Strokovnjaki so zaradi dokaj lahke konfiguracije proge, ki je imela le en vzpon tretje kategorije, pričakovali skupinski sprint. V njem naj bi imeli sicer prednost najmočnejši in ne najhitrejši, a nihče vendarle ni pričakoval, da se bodo za etapno zmago udarili kandidati za vrh v skupnem seštevku.

Tem je sicer šlo na roko dejstvo, da sta zadnja dva kilometra potekala navkreber, a vzpon vseeno ni bil tako strm, da ne bi imeli možnosti tudi specialisti za sprinte. A ti so, potem ko je glavnina ujela ubežnike in nato še nevtralizirala samostojni poskus Francoza Remy Cavagnaja, ostali v ozadju, povsem v ospredju pa se je znašel Roglič.

Še enkrat več je dokazal, da se znajde tudi v sprintih, sodniki bi mu lahko pred najbližjim zasledovalcem prisodili tudi kakšno sekundo prednosti, saj je Avstrijec Felix Grossschartner, ki je ciljno črto prečkal kot drugi, zaostal kar nekaj metrov.


Toda bolj pomembno z Rogličevega stališča je, da so se sodniki odločili, da je bila na cilju luknja med najbližjimi zasledovalci Slovenca in Carapazovo skupino dovolj velika, da glavnini niso pripisali istega časa, kar je branilcu naslova vnovič prineslo skupno vodstvo.

"Kaj naj rečem? Spet je lepo, spet sem super srečen. Nikdar ni lahko zmagati, a imam močne noge, začutil sem priložnost in prišel do še ene zmage," je dejal Roglič, ki očitno ni bral komentarjev nekdanjega kolesarja Martina Hvastije oziroma ni upošteval njegove kritike, češ da v sprintih nepotrebno razmetava z močmi.

Očitno se počuti dovolj močnega, da lahko počne tudi to. Sam pa pravi, da to, kar letos počenja, ni nikakor odgovor Carapazu za lanski poraz na Giru.

"Nikakor ne, Sem eno leto starejši in močnejši. Sem kot vino, starejši sem, boljši sem. Zdaj sem spet v rdečem, vesel sem, a to ne prinese kakšnih večjih sprememb. Ne zame ne za ekipo. Moramo biti zbrani, ohranjati ritem, prihaja vikend v hribih, kjer bomo morali uporabiti vse moči, ki jih imamo," meni slovenski prvak.

V soboto bo na sporedu zahtevna etapa z zaključnim vzponom na Alto de la Farrapono. "Danes smo se pogovarjali o sekundah, a kdor pozna vzpone do konca dirke, kot je na primer Angliru, ve, da to danes ni bilo pomembno," je dejal Rogličev moštveni kolega George Bennett.

Članki iz rubrike