900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 22.10.2020 19:13:37

Kaj je povedal 'ROGLA' po PEKLENSKEM zadnjem vzponu, ko ni mogel ZMAGATI, a je ostal v RDEČEM...

Twitter
Primož Roglič je še drugo etapo zapovrstjo na letošnji dirki po Španiji končal na drugem mestu. V zaključku tretje etape na Laguno Negro je bil hitrejši le Irec Dan Martin, tretji pa je bil Ekvadorec Richard Carapaz. V skupnem seštevku se je Irec Rogliču približal na pet sekund.

V zahtevnem zaključnem kilometru na Laguno Negro so številni kolesarji poskušali z napadi, odločilni pa je uspel Martinu (Israel Start-Up Nation), ki sta mu sledila le Roglič (Jumbo-Visma) in Carapaz (Ineos Grenadiers). Tokrat 30-letni Kisovčan ni mogel zaobiti Irca, etapo pa je še drugič zapovrstjo končal kot drugi. Torkovo prvo pa je dobil in tako ostaja prvi v skupnem seštevku.

Rdečo majico bo tako oblekel tudi v petek, v seštevku pa ima pet sekund naskoka pred Martinom in 13 pred Carapazom. "Danes sploh ni bila lahek dan, saj so ga začinili veter, dež in težak vzpon. Ekipa je opravila veliko delo in vesel sem, da sem bil blizu. Dober dan za nas. Zaključek je bil hiter, z veliko napadi povsem ob koncu. Dan Martin je bil najmočnejši in je zasluženo zmagal," je v cilju dejal Roglič.  

V etapi je sprva pobegnila peterica kolesarjev, že hitro pa je postalo jasno, da si niso nabrali dovolj prednosti, da bi se udarili za etapno zmago.

Glavnina je prve ubežnike ujela 56 kilometrov pred ciljem, nato pa je pobegnilo novih pet kolesarjev, ki pa prav tako niso mogli poseči v boj za etapno zmago. Te je ujela na vznožju zadnjega vzpona, dolgega 8,6 kilometra s povprečnim naklonom 5,8 odstotka.

Predvsem zadnja dva kilometra, s povprečjem nad osem odstotkov, pa sta ponudila priložnost za boj med najboljšimi, med katerimi je bil znova dobro postavljen 30-letni Kisovčan, ritem pa je narekovalo moštvo Ineos Grenadiers za Carapaza.

Britansko moštvo se je znebilo številnih kolesarjev, napadi pa so se začeli v zadnjih treh kilometrih. Od favoritov je pred najtežjim delom vzpona v zadnjem kilometru pospešil Enric Mas (Movistar), skupina favoritov pa je bila tako rekoč identična kot v prvih dneh Vuelte.

Poskušali so številni kolesarji, a moči je bilo v skupini favoritov dovolj, da nihče ni mogel pobegniti. To je v zadnjih 300 metrih uspelo le prvi trojici, ki je v cilj prišla nekaj sekund pred ostalimi konkurenti. Prvi med njimi pa 34-letni Irec.

"Nekajkrat sem letos že prišel blizu zmagi. Zares sem si želel dobiti etapo za moštvo, ki je bilo do mene tako dobro. Res sem bil odločen, da danes dobim etapo, ekipa je bila odlična in vsak izmed njih je prispeval k tej zmagi. To zmago delno posvečam njim in delno ženi, saj je to prva zmaga, odkar so se nama rodili otroci. To je res nekaj posebnega," je na koncu v joku razložil Martin.

Pred današnjo etapo je moral sicer Vuelto poleg Francoza Thibauta Pinota (Groupama-FDJ) predčasno končati slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain-McLaren). Po padcu na spustu v drugi etapi si je namreč zlomil lopatico, kar je potrdil rentgenski pregled v Pamploni.

Poleg Rogliča na dirki po Španiji zdaj ostaja le še Grega Bole, sicer Mohoričev moštveni kolega, ki pa na španskih cestah kolesari v vlogi pomočnika. Danes je v cilj Bole prišel kot 126. z zaostankom 11 minut in 19 sekund, etapo pa je končal pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom (Jumbo-Visma), ki je zaostal še pol minute več.

V petek bo na sporedu prva ravninska etapa od Garraya do Ejee de los Caballerosa (191,7 km).

Značke: vuelta, španija, roglič

Članki iz rubrike