900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 18.10.2020 17:44:52

Van der Poel ugnal Van Aerta, grd padec Alaphilippa ob stiku z motorjem (dopolnjeno)

Profimedia
Slovito dirko po Flandriji je po 244 kilometrih v ciljnem sprintu dobil Nizozemec Mathieu van der Poel. Hitrejši je bil od Belgijca Wouta Van Aerta. Tretji izmed glavnih favoritov, Francoz Julian Alaphilippe je ob stiku z motoristom grdo padel in odstopil, potem ko se je po napadu 40 kilometrov pred ciljem vozil prav z Nizozemcem in Belgijcem.

Na eni najtežjih enodnevnih preizkušenj v kolesarski karavani je v prvem delu pobegnilo šest kolesarjev, ki jih je glavnina pustila v ospredje za več kot sedem minut.

Nekaj več kot 244 kilometrov dolga preizkušnja pa je bila odločena v drugi polovici, ko so si eden za drugim začeli vrstiti strmi, kratki vzponi z granitnimi kockami. Na njih so imeli veliko težav tudi favoriti, tako sta denimo Van Aert in njegov rojak Jesper Stuyven padla, a brez posledic za nadaljevanje ene od petih največjih klasik v sezoni.

Šestdeset kilometrov pred ciljem so se v glavnini začeli ogorčeni boji za pozicije pred ključnimi vzponi in odseki kock. Skupina je ostala številčna, favoriti pa so 50 kilometrov pred ciljem ujeli ubežnike.

Kmalu pa je glavnina razpadla, v ospredju pa so se znašli trije glavni favoriti, Alaphilippe, van der Poel in Van Aert. V ozadju jih je lovila skupina 18 kolesarjev.

Toda potem je 35 km pred koncem ob stiku z motoristom grdo padel Alaphilippe, ki se je držal za komolec in ni mogel nadaljevati preizkušnje. Spredaj sta ostala van der Poel in Van Aert, ki sta po klasiki Gent-Wevelgem eden drugega obsojala, da ni bilo pravega sodelovanja v boju za prestižno zmago.



Tokrat sta bila prisiljena dobro sodelovati tudi po padcu svetovnega prvaka, hitro pa sta si nabrala več kot minuto prednosti. Pred zadnjim prečkanjem Oude Kwaremonta in Paterberga je bilo jasno, da se bosta favorizirana kolesarja udarila za zmago.

Zadnji vzponi niso dali predčasne odločitve o zmagovalcu, ključen pa je bil sprint po 244 kilometrih. Tega je prvi začel van der Poel, Van Aert se mu je bližal, a na ciljni črti je bil Nizozemec za malenkost hitrejši in prvič v karieri slavil na dirki po Flandriji. Tretje mesto je v sprintu večje skupine v ozadju zasedel Norvežan Alexander Kristoff.

"Neverjeten občutek. Začetek moje sezone v avgustu ni bil ravno dober, toda zelo trdo sem delal za to dirko in za Pariz-Roubaix, ki pa je odpadel. Zato sem vedel, da moram storiti vse, kar je v moji moči, da slavim tukaj. Prikazal sem sprint svojega življenja in zmagal. Z Van Aertom se boriva, odkar sva začela dirkati, sprintati z njim za zmago na dirki po Flandriji pa je res izjemno," je po največji zmagi v karieri dejal van der Poel, sicer tako kot Van Aert specialist za ciklokros.

Ponudil je tudi vpogled v padec svetovnega prvaka, ki bi se z njim in Van Aertom boril za prestižno zmago. "Mislim, da smo bili v ospredju trije najmočnejši kolesarji. Alaphilippe je nekoliko prepozno videl motorista ob strani in žal padel. Tudi sam nisem videl motorista, ki je zaviral, a sem ga lahko na srečo obšel," je še zaključil 25-letni Nizozemec.

Od slovenskih kolesarjev je preizkušnjo končal Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki je zasedel 23. mesto, v cilj pa je prišel slabe tri minute za zmagovalcem. Luka Pibernik (Bahrain-McLaren) dirke ni končal.

Izidi, dirka po Flandriji (244 km):
  1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin Fenix)        5:43:17
  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                isti čas
  3. Alexander Kristoff (Nor/UAE Team Emirates)       + 0:08
  4. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)      isti čas
  5. Yves Lampaert (Bel/Deceuninck-Quick-step)
  6. Dimitri Claeys (Bel/Cofidis)
  7. Oliver Naesen (Bel/Ag2r La Mondiale)
  8. Dylan van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)
  9. John Degenkolb (Nem/Lotto Soudal)
 10. Tiesj Benoot (Bel/Sunweb)
...
 23. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                 2:41

Opomba: Luka Pibernik (Bahrain-McLaren) ni končal preizkušnje.

Članki iz rubrike