stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

(šd)
(šd)
0 13.10.2020 11:38:55

Prva kolajna v spustu za Slovenijo

Podelitev najboljšim v spustu
Grega Stopar
Monika Hrastnik je z bronasto kolajno v spustu poskrbela za vrhunec slovenskih nastopov na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu v Leogangu v Avstriji.

Šestindvajsetletna Hrastnikova se je na izjemno zahtevni progi dobro znašla in kljub padcu v spodnjem delu dirko končala na zmagovalnem odru. "To je prva kolajna za Slovenijo v spustu. Sem brez besed, zelo sem vesela. Vse je bilo možno, ampak tak rezultat je bilo težko pričakovati. Zgornji del mi je šel kar v redu, spodnji pa, kot večini, bolj slabo, ampak vseeno dovolj za tretje mesto,« je povedala po dirki in dodala: »Zgornji del proge je še kolikor toliko držal, ni bilo tako spolzko. Ko si enkrat prišel v gozd, pa je bila prava katastrofa. Samo upal si lahko, da ne boš padel. Blato se je lepilo na gume, luknje so bile ogromne."



Članica ekipe Dorval AM je pogled že usmerila proti temu koncu tedna, ko bo svetovni pokal z dvema dirkama (v petek in nedeljo) gostoval v Mariboru: "Komaj čakam Maribor, vesela sem, da je sploh kakšen svetovni pokal. Upam samo na malo boljše vreme in si želim, da pokažemo, kako se dirka na domačem terenu."


Med člani je dobro nastopil Jure Žabjek, ki je z 19. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih doslej: "Prejšnje dni sem mislil, da proga ne more biti bolj zahtevna, pa se je točno to zgodilo danes zjutraj na treningu. Počutil sem se dobro, za finalno vožnjo pa se je začela proga še bolj sušiti, tako da so bile razmere še toliko slabše. Nisem si niti predstavljal, da je lahko tako, zagotovo so bile to ene najtežjih razmer, v katerih sem kdaj vozil. Zgornji del sem odpeljal v redu, vedel sem, da moram hraniti moči za zahteven spodnji del. V spodnjem delu je toliko tehničnih delov, da je težko dobro voziti, razmere pa so bile vedno slabše in kolesa so se komaj premikala."



Omeniti velja tudi odlično vožnjo mladinke Naje Stipanič, ki je osvojila šesto mesto. Med mladinci je bil najboljši Marko Niemiz na 23. mestu, Žan Pirš pa je bil 33.



Zadovoljen je bil tudi selektor reprezentance v spustu Miha Jakopič: "Svetovno prvenstvo v Leogangu bi ocenil kot zelo uspešno, saj je Monika Hrastnik osvojila prvo kolajno v spustu na svetovnih prvenstvih. Zelo tehnična proga ter težke in spremenljive razmere so zahtevale veliko tehničnega znanja in tudi kanček sreče. Tekmovalci so progo vozili v vseh vremenskih razmerah od sončnega vremena na treningih do sneženja na startu v finalnih vožnjah. Poleg Monike gre omeniti tudi rezultat Jureta Žabjeka, ki je na koncu v elitni kategoriji končal na 19. mestu. Mu je pa do polovice proge kazalo še veliko bolje, saj je bil na prvem in drugem vmesnem času na drugem mestu, spodaj pa na tehničnem delu žal naredil nekaj napak. Odlično je svoj prvi nastop na SP končala tudi mladinka Naja Stipanič, ki je kljub nekonkurenčnemu kolesu in padcu zasedla šesto mesto."



Žakljeva deveta v krosu
Že dan prej je odlično nastopila tudi Tanja Žakelj, ki je v olimpijskem krosu prišla do uvrstitve sezone: "Napredovala sem, ker so druge popuščale. Sem specifičen tip tekmovalke na tempo; ne ustrezajo mi proge, kjer je treba pospeševati, ta pa je prav takšna. Tiste bolj eksplozivne so morda moč porabile v prvi polovici in imele potem zgolj boj za preživetje. Vsako leto si želim imeti najboljšo dirko na svetovnem prvenstvu in največkrat mi to tudi uspe. Letošnja sezona je zelo strnjena, ampak sem nekako slutila, da bodo dirke za svetovni pokal na Češkem zame zelo dobre za tempiranje tekmovalnega ritma za prvenstvo. Celotno sezono – kolikor je je sploh bilo – sem imela v mislih to dirko na SP. Želela sem si zaključiti v deseterici, bila sem deveta in res se je vse krasno izteklo."



Med člani je solidno nastopil Rok Naglič, ki je po smoli na začetku dirke iz kroga v krog napredoval in tekmo končal na 50. mestu. Med mlajšimi članicami je Vita Movrin osvojila 25. mesto, Matevž Govekar je bil med mlajšimi člani 47. Še pogled v mladinsko kategorijo: Jakob Klemenčič je osvojil 18. mesto, Teo Pečnik je bil 27., Blaž Žle pa 53.; Tamara Homar je bila med dekleti 38.


Med 15. in 18. oktobrom najboljše v krosu čaka še nastop na evropskem prvenstvu v Monte Tamaru v Švici

Članki iz rubrike