900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
0 06.10.2020 19:07:28

Demare po fotofinišu premagal Sagana

Profimedia
Francoski kolesar Arnaud Demare (Groupama-FDJ) je zmagovalec četrte etape Dirke po Italiji. Po 140,4 kilometra od Catanie do Villafrance Tirrene je bil v ciljnem sprintu po fotofinišu hitrejši od Slovaka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) in Italijana Davideja Ballerinija (Deceuninck - Quick-step).

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, čeprav sta se najboljša na vmesnem sprintu za bonus sekunde celo pomerila za rožnato majico vodilnega. Po štirih etapah tako še naprej na vrhu ostaja Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step), ki ima po današnji etapi dve sekundi prednosti pred zmagovalcem tretje etape na Etno, Ekvadorcem Jonathanom Caicedom (EF Pro Cycling).

Na sprintu za bonifikacijske sekunde 26,5 kilometra pred koncem sta se Almeida in Caicedo pomerila za rožnato majico, saj med njima časovno ni bilo razlike, boljši pa je bil Portugalec, ki je na vmesni cilj prišel kot drugi, Ekvadorec pa četrti, s čimer je pridobil dve sekundi.

"Vedel sem, da bom moral poskusiti na vmesnem sprintu. Želel sem dobiti kakšno sekundo, saj sem hiter v mali skupini. Vesel sem, da lahko še en dan nosim rožnato majico," je po etapi razlagal 22-letni Portugalec. Tretji je v seštevku z zaostankom 39 sekund Španec Pello Bilbao (Bahrain-McLaren).

Jan Tratnik in Domen Novak (oba Bahrain-McLaren) sta bila danes v ozadju. Tratnik je bil 92. z zaostankom 30 sekund, Novak pa 159., potem ko je v cilj prišel z zaostankom šestih minut in 29 sekund.

V etapi je sicer močan ritem na edinem vzponu na Portello Mandrazzi (12,4 km/ 5,2 %) narekovalo moštvo Bora-Hansgrohe za Sagana, saj so se želeli znebiti številnih boljših sprinterjev.

Na koncu jim je uspelo od glavnine oddaljiti oba Kolumbijca Fernanda Gavirio (UAE Team Emirates) in Alvara Hodega (Deceuninck-Quick-step), medtem ko se je Viviani s pomočjo moštvenih kolegov uspel vrniti. Gaviria in Hodeg pa sta se vdala sedem kilometrov pred ciljem, ko je bilo jasno, da jima ne bo uspelo.


"Bilo je popolno, saj sem zmagal. Zdelo se mi je, kot da sem na dirki Pariz–Nica, bilo je ogromno vetra, hiter ritem. Na koncu nisem vedel, ali sem prvi, drugi ali tretji. Super je, da nam je uspelo etapo dobiti že na začetku, saj je zame sestavljena celotna ekipa. Upam, da bo še veliko priložnost za kakšno zmago," je po etapi dejal zmagovalec Demare.

Zmago je 29-letni Francoz z razlogom posvetil očetu. "Velikokrat z očetom trenirava takšne zaključke. On se pelje s skuterjem, jaz pa kolo iz zavetrja sunem proti ciljni črti. Danes se je izplačalo," je še dodal današnji junak.

Eden od osmoljencev Gira pa je moral danes zaradi zloma medenice po padcu v tretji etapi odstopiti. Glavni favorit za rožnato majico, Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), je bil za italijanski kolesarski portal Tuttobici razočaran, da mu je bidon v nevtralni coni pred začetkom ponedeljkove etape vzel možnost za skupno zmago.

"Tako težko mi je zapustiti to dirko. Bil sem v podobni, če ne celo boljši formi kot ob zmagi na Touru pred dvema letoma. Za Giro sem trdo delal in žrtvoval marsikaj."

Organizatorji poslušali kritike, potem ko sta se v nepravilno pripeto ograjo, ki jo je veter premaknil na cesto, zapletla
Nizozemec Etienne van Empel in Luca Wackermann (Vini Zabu-KTM). Slednjega so morali odpeljati v bolnišnico s sumom na zlomljeno medenico.

V sredo bo na sporedu zahtevna razgibana peta etapa od Mileta do Camigliatello Silana (225 km). Dobrih 36 kilometrov pred koncem se bo začel 24,2 kilometra dolg vzpon na Valico Monte Scuro s povprečnim naklonom 5,6 odstotka, potem pa sledi spust do cilja.

Izidi (Catania - Villafranca Tirrena, 140,4 km):
  1. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)                      3:22:13
  2. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)                     isti čas
  3. Davide Ballerini (Ita/Deceuninck-Quick-step)
  4. Andrea Vendrame (Ita/Ag2r La Mondiale)
  5. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
  6. Stefano Oldani (Ita/Lotto Soudal)
  7. Davide Cimolai (Ita/Israel Start-Up Nation)
  8. Michael Matthews (Avs/Sunweb)
  9. Filippo Fiorelli (Ita/Bardiani-CSF-Faizane)
 10. Enrico Battaglin (Ita/Bahrain-McLaren)
...
 92. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                      + 0:30
159. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                        6:29
..

* Skupno:
  1. Joao Almeida (Por/Deceuninck-Quickstep)              11:06:36
  2. Jonathan Caicedo (Ekv/Education First)                 + 0:02
  3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain McLaren)                       0:39
  4. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                             0:44
  5. Harm Vanhoucke (Bel/Lotto Soudal)                        0:55
  6. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)                     0:57
  7. Domenico Pozzovivo (Ita/NTT)                             1:01
  8. Brandon McNulty (ZDA/UAE Team Emirates)                  1:13
  9. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                              1:15
 10. Steven Kruijswijk (Niz/Jumbo-Visma)                      1:17
...
 78. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-McLaren)                       17:58
143. Domen Novak (Slo/Bahrain-McLaren)                       36:03
Značke: kolesarstvo, giro, italija

Članki iz rubrike