andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

sta
sta
0 30.09.2020 17:27:37

Huh, kako NAPOREN RITEM Tadeja Pogačarja! Danes je 'napadel' belgijske ceste, razplet pa ...

Profimedia
Zmagovalec Dirke po Franciji je danes nastopil na prestižni klasiki Valonska puščica, medtem se številka ena svetovnega kolesarstva (že 35 zaporednih tednov) Primož Roglič pripravlja na nastop na nedeljskem spomeniku (Liege–Bastogne–Liege).

Švicarski kolesar Marc Hirschi je zmagovalec 84. izvedbe dirke. Mladi član moštva Sunweb je belgijsko preizkušnjo v Ardenih po izjemnem sprintu končal pred Francozom Benoitom Cosnefroyjem (Ag2r La Mondiale) in Kanadčanom Michaelom Woodsom (EF Pro Cycling). Zmagovalec Dirke po Franciji, Slovenec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), je bil deveti.

Dolgo je v ospredju bežal mladi Belgijec Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick-step), bil je del četverice, ki je glavnini ubežala v začetku 202 kilometra dolge preizkušnje.

Mladeniču se je morda obetala celo izvrstna uvrstitev, a je štiri kilometre pred koncem padel in dopustil, da se mu je pridružil Kolumbijec Rigoberto Uran, ki je naskakoval prvo zmago za Kolumbijo na tej ardenski klasiki.

Toda v ozadju je močan ritem navijala Pogačarjeva ekipa, ki je želela slovenskega zvezdnika v dobrem položaju pripeljati ob vznožje vzpona na legendarni Mur de Huy (en kilometer, 11,8-odstotni naklon).

Pogačarja je do vzpona pripeljal rojak Jan Polanc, 22-letnik s Klanca pri Komendi pa je večji del klanca sledil Švicarju Hirschiju, enemu glavnih favoritov za zmago na prvi od letošnjih treh jesenskih ardenskih klasik.

"Za nas je bil to popoln dan, nadzorovali smo manjšo skupino štirih ubežnikov, ekipa pa je delo opravila odlično. V zadnjem krogu je šlo zares na polno, na koncu pa sem imel dobre noge, kar je tudi odločilo," je dejal 22-letnik iz Berna, ki postaja pravi specialist za zahtevne enodnevne preizkušnje.



"Škoda, ker ni bilo gledalcev. Zadnji vzpon je res zelo strmo in ne smeš prehitro začeti. V glavi moraš biti močan že zato, da se prebiješ čez bolečino. To je res brutalen vzpon," je dejal Hirschi, ki je postal prvi švicarski zmagovalec po Ferdiju Kublerju davnega leta 1952.

V najdaljšem zadnjem kilometru v profesionalnem kolesarstvu je veliko dela opravil Richie Porte (Trek-Segafredo), Pogačar pa pospeševanju sprva Kanadčana Michaela Woodsa in nato še Hirschija ni mogel slediti. Na koncu je v drugem poskusu na valonski puščici osvojil deveto mesto. Lani je bil ob debiju 53.

Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) je bil z zaostankom 18 sekund na koncu 25., 61. pa je bil Jan Polanc (+1:40).

V nedeljo Pogačarja in preostale najboljše kolesarje, ki se niso odločili za nastop na Giru, čaka drugi del ardenskega trojčka, preizkušnja Liege-Bastogne-Liege. Dva tedna kasneje, 18. oktobra bo na vrsti še tretja ardenska klasika, Amstel Gold.

Žensko različico dirke je dobila dvakratna svetovna prvakinja iz Imole, Nizozemka Anna van der Breggen, ki nadaljuje serijo izjemnih uspehov, saj je pred SP osvojila tudi vijoličasto majico zmagovalke na najbolj prestižni večetapni ženski dirki, Giro Rosa.

V zaključku etape je 30-letna Nizozemka za dve sekundi prehitela Danko Cecilie Uttrup Ludwig in rojakinjo Demi Vollering. Najboljša Slovenka je bila Urša Pintar na 25. mestu, Eugenia Bujak (obe Ale BTC Ljubljana) pa je zasedla 34. mesto.

Izidi:
 1. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                         4:49:17
 2. Benoit Cosnefroy (Fra/Ag2r La Mondiale)          isti čas
 3. Michael Woods (Kan/EF Pro Cycling)
 4. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)
 5. Dan Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)
 6. Michal Kwiatkowski (Pol/Ineos Grenadiers)
 7. Patrick Konrad (Avt/Bora-Hansgrohe)                + 0:05
 8. Richie Porte (Avs/Trek-Segafredo)                isti čas
 9. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
10. Simon Geschke (Nem/CCC Team)                         0:10
...
25. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                  0:18
61. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   1:40

Članki iz rubrike