Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

sta
sta
1 26.09.2020 11:58:35

Jutri še za NASLOV SVETOVNEGA PRVAKA! Pogačar in Roglič na čelu SUPER SLOVENCEV, ki so strah in trepet tekmecev

Pred najboljšimi kolesarji je vrhunec letošnjega svetovnega prvenstva, ki je bilo iz Švice pred kratkim prestavljeno v italijansko Imolo. Na jutrišnji preizkušnji (258 km) bo nastopilo osem Slovencev na čelu z najboljšima s Toura, Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem.

Med glavne favorite po mnenju selektorja Andreja Hauptmana vendarle sodijo drugi. Med njimi bodo predvsem specialisti za klasične dirke. Najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec omenja predvsem četverico, Danca Jakoba Fuglsanga, Belgijca Wouta Van Aerta, Francoza Juliana Alaphilippa in Poljaka Michala Kwiatkowskija.

Z Mezgecem se kar se tiče favoritov strinja tudi selektor slovenske izbrane vrste Andrej Hauptman. "Vemo, da smo odlična ekipa, niti slučajno pa nismo favoriti za enodnevne dirke. Nikoli je še nismo dobili, zato bomo prepustili pobudo tistim, ki so serijsko zmagovali klasike, na koncu pa to skušali obrniti v našo korist," je v Imoli za Radio Slovenija dejal 45-letni nekdanji kolesar.

Hauptman je edini Slovenec, ki se je na SP okitil z medaljo na cestni dirki med člani, ko je leta 2001 v Lizboni osvojil tretje mesto. Toda trasa v Imoli je bolj pisana na kožo eksplozivnim hribolazcem in tehnično podkovanim kolesarjem.

"Res gre za pravo klasiko. Bo nervozna z nekaj nevarnimi ovinki, strmimi klanci, nekakšna mešanica klasik Liege - Bastogne - Liege in Amstel Gold. Proga, ki ne dopušča niti kančka sproščenosti ali da bi se kdo potuhnil. Ves čas bo treba biti na preži, če bo kakšna ekipa napravila kakšno akcijo, saj te v nasprotnem primeru ne bo več zraven," je še poudaril.

Na cestni dirki bodo ob Pogačarju, Rogliču in Mezgecu nastopili še Jani Brajkovič, Luka Pibernik, Jan Polanc, Jan Tratnik in Domen Novak.

"Trenutno smo zelo visoko. Toda enodnevna dirka se od tritedenske zelo razlikuje po pripravi. Na enodnevnih klasikah so v ospredju vedno isti favoriti. Proga lahko odgovarja nekomu, ki je v zares dobri formi, in te imamo. Treba bo počakati do nedelje. Roglič in Pogačar sta naši vodji, Mezgec je v odlični formi, Brajkovič pa je že dokazal, da je lahko visoko na teh dirkah," še dodaja Hauptman.

Meni, da bo treba biti v zaključek dirke s čim več fanti in se čim manj kazati. "Prepričan sem, da bomo za tistega, ki bo imel največ moči, pripravljeni storiti vse, da doseže rezultat," je odločen Hauptman.

pogacar-roglic
Reuters


Pogačar, drugi najmlajši zmagovalec Toura v zgodovini, se zaveda, da bo naloga za uspeh v Imoli precej drugačna kot v Franciji. "Res je kar težko. En teden časa je za regeneracijo po tako dolgi in naporni dirki zelo malo. V glavi se mi plete le to, da bodo noge spočite in da bom tudi mentalno pripravljen dirkati na tako zahtevni progi. Čeprav nisem ravno enodnevni kolesar, saj se nanjo nikoli nisem znal 100-odstotno pripraviti, pa je forma dobra," je dejal 22-letnik.

Prepričan je, da bodo slovenski kolesarji zelo dobro sodelovali in se prilagajali na različne scenarije na dirki, ki se bo začela ob 8.45: "V kolesarstvu res ni težava pomagati drug drugemu. V slovenski ekipi je to nekaj najlepšega, da smo dobra ekipa, da se razumemo. Nekaj dni sem tukaj na SP in se mi je res lepo družiti s fanti. Ne bo nam težko pomagat drug drugemu, izbrati kapetana in narediti vse za tistega, ki bo imel najboljši dan."

Na drugi strani Roglič v dirki vidi velik, a dobrodošel izziv po dogajanju v Franciji. "V nedeljo je pred nami nov izziv, svetovno prvenstvo, čisto nekaj drugega kot celotna dirka po Franciji. Tukaj je res super ekipa, zdaj se moramo le še čim boje spočiti in pripraviti na optimalen start."

"Predvsem se želim dirke udeležiti s čim manj stresa. Tega je bilo v preteklih dneh dovolj. Ne čutim nobenega pritiska, zato se lahko sproščeno lotim izziva in poskušam narediti tisto najboljše tako sam kot ekipa," je še dodal Roglič.

Vremenska napoved za nedeljsko dirko je slaba, saj bo večji del preizkušnje deževalo, kar bo dodatno začinilo tehnično zahtevne odseke in spuste. Tudi Luka Mezgec meni, da je dejavnikov za uspeh na tako specifični in zahtevni dirki ogromno.

"Moram reči, da je trasa zahtevna tako fizično kot tehnično. Ozke ceste, nimaš nekega predaha. Vsi mislimo, da bosta le vzpona delala dirko, ampak tam se bo zgodila zgolj manjša selekcija, dirka pa bo odločena na predelih, kjer je težko priti zraven. Poleg tega napovedujejo še dež, kar bi lahko še začinilo dirko," je v Imoli dejal 32-letnik.

Čeprav nekateri napovedujejo, da ima Slovenija med glavnimi favoriti oba najboljša dirkača s Toura, se Mezgec s tem ne strinja. "Dirka po Franciji, Španiji, Italiji, to so povsem druge zadeve kot enodnevna dirka, čeprav tudi tam na dan narediš 5000 višinskih metrov. Etape, na katerih sta zmagovala Pogačar in Roglič so drugačne, tukaj bo 18 klancev s 150 metri višinske razlike."

"Trenutno sta med najboljšimi na svetu, a ne moremo ju kar vreči med prve tri favorite za SP. Slovenija v preteklosti ni dobila nobene klasike, ki je primerljiva s to traso, zato bodo favorizirane druge nacije z dobrimi enodnevnimi dirkači, ki bodo morale narekovati ritem," je pristavil Mezgec.

Obeta se torej kaotična in nepredvidljiva dirka za prestižno mavričasto majico. Slednje na dirki ne bo, saj je lanski prvak iz Yorkshira, Danec Mads Pedersen že dlje časa nazaj odpovedal nastop na SP.

Danes je od 12.45 naprej na sporedu ženska cestna preizkušnja s petimi Slovenkami. Nastopile bodo Eugenia Bujak, Urška Žigart, Urša Pintar, Urška Bravec in Špela Kern.

Članki iz rubrike