palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

STA
STA
0 20.09.2020 22:26:33

SVET NAVDUŠEN: Super Pogačar, zgodovina Toura se maje, sam je poskrbel za darilo za rojstni dan

Profimedia
Uspehi slovenskih kolesarjev na Touru seveda močno odmevajo po športnem svetu. Današnja zmaga Tadeja Pogačarja in drugo mesto Primoža Rogla na cilju dirke v Parizu sta osrednja večerna športna tema tiskovnih agencij.

Italijanska Ansa je članek naslovila z Zabava v Sloveniji, mami Pogačar je žal za Rogliča. Slovenija proslavlja uspeh svojih kolesarjev na Touru, junak pa je mladi Pogačar, ki je na sobotnem kronometru premagal rojaka Rogliča, piše Ansa in dodaja, da bo izjemni športni uspeh Slovenija lahko simbolično povezala tudi s ponedeljkovim obiskom predsednika krovnega olimpijskega gibanja Thomasa Bacha v Ljubljani.

Ansa poroča tudi o posebnem letalu z navijači v Pariz, na katerem je bila tudi družina Tadeja Pogačarja, in izpostavlja misel njegove mame, da gre za izjemen uspeh s kančkom grenkobe, ker Primožu ni uspelo.

Mladi Pogačar poskrbel za zgodovinski pretres na Touru, pa poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mož za rekorde, ki bo šele v ponedeljek dopolnil 22 let, je stresel Tour in poskrbel za skok v zgodovino. Francozi so izpostavili, da je zaradi pandemije novega koronavirsa letošnji Tour terminsko najpoznejša izvedba po letu 1903, ter citirajo direktorja Christiana Prudhomma, da je uspeh že to, da se je dirka končala v Parizu. Pa tudi besede francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da je ponosen na vse udeležence tekmovanja.

AFP še dodaja, da je Pogačar ob svoji mladosti že zdaj boljši kot predhodnik z rumeno majico z lanskega Toura Egan Bernal, ki je postal simbol padca svoje ekipe Ineos. Spomnili pa so se tudi na Rogliča in poudarili, da je njegova ekipa Jumbo Visma trenutno najboljša v karavani, a je skupaj s slovenskim asom doživela veliko razočaranje predzadnji dan.



V posebnem članku je AFP tudi predstavila novega zvezdnika svetovnega kolesarstva: Pet stvari, ki jih morate vedeti o Pogačarju. V petih točkah so to strnili na njegovo vseživljenjsko strast do kolesarjenja, poudarek, da je najmlajši zmagovalec v več kot stoletju, sešteli so njegove dosedanje uspehe v kratki profesionalni karieri, poudarili, da je dopinško "čist", in kot peto našteli še zgodovino njegovih dvobojev z Rogličem na kronometrih in naredili primerjavo z letošnjim slovenskim DP, ko je tudi slavil.

Nemška agencija dpa piše, da je Pogačar danes dokončal delo in pospravil zmago po izjemni sobotni predstavi. Nemci izpostavljajo, da je le Eddie Mercx pred njim pobral tri majice za najboljšega na enem Touru, uspeh pa je še bolj poseben, ker zmagovalec nima niti 22 let.

"Super Poga" so naslovili Nemci, ki v članku opisujejo pot do zmage in obenem omenijo tudi tragično plat s Primožem Rogličem. Kljub vsemu so cilj na Elizejskih poljanah označili za slovenski nacionalni praznik, poudarjajo pa, da razplet dirke očitno ni vplival na prijateljstvo obeh najboljših Slovencev, ki sta skupaj prišla v cilj.

Pogačar si je kar sam podaril darilo za rojstni dan, pa piše poljska agencija PAP. Večer pred 22. rojstnim dnem je splezal na kolesarski vrh. Izpostavili so njegovo izjavo o izpolnjenih sanjah, potem pa opisali njegovo bliskovito pot do kolesarskega svetovnega vrha.

Značke: kolesarstvo, tour

Članki iz rubrike