kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 19.09.2020 07:40:48

Danes je DAN D!! Kdo bo OSVOJIL TOUR?!? Rogliča in Pogačarja danes ČAKA TOLE! Zmagal bo tisti...

Profimedia
Dirka po Franciji se bliža koncu, še pred tem pa se bodo najboljši na največji kolesarski dirki pomerili v odločilni vožnji na čas. V predzadnji etapi od Lureja do La Planche des Belles Fillesa bo rumeno majico branil slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki ima 57 sekund prednosti pred rojakom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates).

Tretje mesto v skupnem seštevku zaseda Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), ki pa v kronometrih ne blesti. Lani je namreč na dirki po Španiji proti Rogliču v deseti etapi izgubil natanko dve minuti. To za v gorah odličnega Kolumbijca pomeni, da bo moral bolj kot naprej pogledovati nazaj v skupni razvrstitvi.

Tam mu na četrtem mestu sledi Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo), ki velja za precej boljšega kolesarja v vožnji na čas. Vseeno pa bo zaostanek minute in 39 sekund v primerjavi z Lopezom težko nadoknadil. Ostali se bodo še težje vmešali v boj za stopničke v Parizu.

Peti Mikel Landa (Bahrain-McLaren) in šesti Enric Mas (Movistar) ne veljata za dobra kronometrista, tista boljša, Rigoberto Uran (EF Pro Cycling) in Tom Dumoulin (Jumbo-Visma), pa v skupnem seštevku zaostajata preveč na osmem in devetem mestu.

Kljub zahtevni in dolgi trasi (36,2 km) veliko menjav mest v skupnem seštevku ne bo. Bo pa potekal zanimiv boj za etapno zmago. Prvi favorit na stavnicah je Roglič, morda pa bosta znotraj premočne ekipe Jumbo-Visma priložnost za etapno zmago dobila tudi Dumoulin in Wout Van Aert.

Zanimivo bo videti, kaj lahko storijo specialisti za vožnjo na čas, ki se dobro peljejo tudi navkreber, kot so Daniel Martinez (EF Pro Cycling), Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nelson Oliveira (Movistar) in morda tudi Remi Cavagna (Deceuninck-Quick-step).

Nekaj specialistov pa je že odstopilo s Toura, da bi se pripravili na SP v Imoli. Predvsem velja tu omeniti Jonathana Castrovieja (Ineos-Grenadiers) in Stephana Künga (Groupama-FDJ).

Vseeno pa tako pozno na tritedenski preizkušnji pot do etapne zmage pelje v največji meri mimo favoritov za rumeno majico. Zato je med kandidati za etapno zmago tudi Pogačar, ki je sicer državni prvak v vožnji na čas, potem ko je na Pokljuki 28. junija ugnal prav Rogliča.

Toda trasa predzadnje etape je pisana na kožo Rogliču, ki se odlično znajde na daljših preizkušnjah. Današnja poteka po podobnem profilu trase kot tista v Bergnu na Norveškem, kjer je pred tremi leti 30-letnik osvojil srebrno kolajno.



Tudi tam je bil konec kronometra speljan navkreber, le da je bil klanec tri kilometre krajši. Rogliča je tisti dan ugnal le Dumoulin, medtem ko je tretje mesto osvojil Chris Froome.

Zgodba bo tokrat bržčas drugačna, Roglič ima v rokah rumeno majico, je v boljši formi, vsi njegovi konkurenti bodo že na poti. Tudi forma je na visoki ravni, kot sta pokazali 17. in 18. etapa, ko je deloval zelo dobro in je brez težav nadzoroval tekmece.

Zdaj mu le še 36,2 kilometra boja z uro ter s samim sabo lahko prepreči drugo zmago zapovrstjo na velikih dirkah. Po rdeči majici najboljšega v Madridu se mu skoraj natanko leto dni kasneje široko nasmiha še rumena na Touru.

Medtem bo vsaj z belo na Elizejskih poljanah poziral Pogačar. Obeta pa se mu še zanimiv boj za pikčasto majico najboljšega hribolazca. V seštevku ima namreč dve točki zaostanka za Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers) in pet točk naskoka pred rojakom Rogličem. Lanski zmagovalec Gira, Carapaz, je v 18. etapi slekel mladeniča s Klanca pri Komendi, kaj lahko pa se zgodi, da bo Pogačar majico oblekel po koncu kronometra.

Na vrhu ploščadi lepih deklet, kot se glasi prevod planote, kjer bo cilj etape, bo na voljo še 10 točk za najhitrejšega na klancu ter 8, 6, 4, 2 in ena točka vse do šestouvrščenega. Tako bo lahko Carapaz, ki je daleč zadaj v skupni razvrstitvi, taktiziral in moči hranil za vzpon, medtem ko Pogačar in Roglič tega ne bosta storila, saj se borita za rumeno majico.

V zadnji etapi do Pariza bo nato na voljo le še ena samcata točka v boju za najboljšega hribolazca.

Četudi Pogačar ves čas poudarja, da si želi in se bo boril predvsem za rumeno majico, bi bili tudi bela in tista s pikčastimi motivi lepi nagradi ob sploh prvem nastopu na Touru in drugem na tritedenskih dirkah.

Prvi kolesar, Nemec Roger Kluge (Lotto Soudal), se bo s startne rampe v Lureju pognal ob 13. uri, Tadej Pogačar bo svojo "uro resnice" začel ob 17.12, Primož Roglič pa bo s starta krenil ob 17.14. V cilj naj bi 30-letni Kisovčan prišel okoli 18.10, ko bodo znani vsi odgovori v boju za najbolj prestižno majico v svetu kolesarstva.

Članki iz rubrike