srebrnoprogasta napihovalka Svet24.si

Foto: Slovenski ribič Anton ulovil eno najbolj ...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 10.09.2020 17:26:40

NAJDALJŠA, z nevarnim vzponom ... ROGLIČ pa je z zavezanimi očmi vrhunsko ...

Reuters
Na najdaljši etapi letošnjega Toura, edini, ki je bila daljša od 200 kilometrov, ni prišlo do nobenega 'potresa'.

Švicar Marc Hirschi (Sunweb) je zmagovalec 12. etape letošnje kolesarske dirke po Franciji. V razgibani trasi je bil po izjemni solo akciji v Sarranu boljši od Francoza Pierra Rollanda (B&B Hotels-Vital Concept) in Danca Soerena Kragha Andersena (Team Sunweb). Skupno še naprej vodi Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je etapo končal z glavnino in tako rekoč z 'zavezanimi očmi' odpeljal etapo ter hranil moči za naprej.

Tridesetletni Kisovčan ima v boju za rumeno majico še naprej 22 sekund prednosti pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) in 28 pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis). Sedmi je v skupnem seštevku z zaostankom 44 sekund Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Oba Slovenca sta preizkušnjo končala dve minuti in pol za zmagovalcem.

Etapa od Chauvignyja do Sarrana je bila sicer najdaljša na letošnjem Touru, čeprav se po dolžini ne more meriti z rekordno etapo iz leta 1919, ko je kolesarje v peti etapi pot prek 482 kilometrov peljala od Les Sables-d'Olonna do Bayonna. A to so bili drugačni časi.

Za kolesarji je bila 101 leto kasneje večinoma mirna, a vseeno hitra etapa brez večjih pretresov, v kateri je glavnina sprva nadzorovala dva ubežnika, nato pa v zadnji četrtini etape prepustila zmago tistim najbolj bojevitim in eksplozivnim kolesarjem, ko je postalo jasno, da sprinterji ne zmorejo slediti visokemu ritmu na razgibani trasi.

V zadnjih 40 kilometrih so se napadi začeli množiti, znova pa je glavnini ušel Hirschi, nekdanji svetovni prvak do 23 leta starosti. Mladi Švicar je zasedel tretje mesto v deveti etapi do Larunsa, v kateri sta Pogačar in Roglič osvojila prvi dve mesti, tokrat pa je vendarle dobil zadoščenje in slavil etapno zmago, potem ko je drugo mesto osvojil tudi v drugi etapi v Nici.

V ozadju ga je lovilo 12 kolesarjev, med njimi pa je bil tudi Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick-step), ki pa mu nihče ni želel pomagati, da bi ujel Hirschija. Potem pa mu je počila še zračnica, zaradi česar je izpadel iz boja za visoka mesta. Drugo mesto je na koncu zasedel domači veteran Rolland s samostojnim napadom (+ 0:47), tretje pa še en član ekipe Sunweb Kragh Andersen, ki je zaostal 52 sekund.

V petek bo na sporedu zelo zahtevna etapa po Centralnem masivu, ki se bo začela v Chatel Guyonu in končala z gorskim ciljem na prelaz Peyrol (Le Puy Mary). Zadnji vzpon je dolg 5,4 kilometra s povprečnim naklonom 8,1 odstotka ter morda pravi poligon za boj med favoriti za rumeno majico.

Še pred tem bodo na Touru znova delili dodatne sekunde na vzponu na Col de Neronne (3,8 kilometra, 9,1-odstotni naklon), 11,5 kilometrov pred ciljem. Skupaj bodo morali kolesarji v 13. etapi premagati 191,5 kilometra ter sedem kategoriziranih vzponov.

Članki iz rubrike