petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

ku
ku
5 06.09.2020 16:35:11

NORO!!! ZGODOVINSKO!!! Spet SLOVENSKA ETAPA na Touru!!! Pogačarju zmaga, Rogliču rumena majica (VIDEO)

Reuters
Deveta etapa Dirke po Franciji se je končala sanjsko, zgodovinsko ...

Slovenija je kolesarska velesila. Današnja etapa, 2. gorska v Pirenejih, je prinesla dvojno slovensko zmago. Potem ko sta Tadej Pogačar in Primož Roglič večino časa nadzorovala glavnino, ki je zaostajala za ubežnikom, mladim Švicarjem Marcom Hirschijem, je bil zaključek etape epski.

Slovenca sta pobegnila glavnini in naposled ujela Švicarja, v sprintu pa obračunala med seboj. Prvi Pogačar, drugi Roglič. Slednji je oblekel rumeno majico vodilnega.

Današnja etapa je sicer zaključila prvi od treh tednov na Dirki po Franciji. Obenem se kolesarji s to etapo poslavljo od Pirenejev, naslednje gorske preizkušnje bodo gostile Alpe. Pet kategoriziranih klancev, med katerimi je bil zadnji (prelaz Marie Blanque) najzahtevnejši, sta se najbolj pretkano lotila ravno Slovenca. Večino časa je sicer na begu preživel Hirschi, ki je imel že skoraj pet minut prednosti pred zasledovalci, a sta Pogačar, ki se je izstrelil iz glavnine, in Roglič, ki mu je zvesto sledil, stopnjevala razliko.

Manj kot dva kilometra prec ciljem so Roglič, Pogačar, Bernal in Landa Švicarja ujeli in začel se boj za etapno zmago. Takrat je bilo že jasno, da je doslej vodilni Britanec Adam Yates izgubil rumeno majico, saj ni uspel slediti najhitrejšim. Iz skupine štirih je nato napadel tudi Bernal, ki je bil videti precej bolje kot dan prej. Roglič je znova pokrival napade, pomembno razliko pa so štirje napravili dosedanjega nosilca rumene majice Yatesa (Mitchelton-Scott). Ta je bil s 54 sekundami zaostanka na koncu 15.


Na koncu se je izšlo sanjsko za Slovenijo. Pogačar in Roglič sta si nekaj bonifikacijskih sekund pridobila že pred vrhom prelaza Marie Blanque, nato pa sta obračunala še za etapno zmago, kjer je bil tokrat za razliko od četrte etape do Merletta hitrejši Pogačar. Mladi 21-letnik s Klanca pri Komendi je v etapi skupaj pridobil 12 sekund, Roglič pa 11, s čimer je prevzel rumeno majico vodilnega.

Pogačar je dosegel svojo prvo etapno zmago na Touru, Roglič je z drugim mestom zagotovil dvojno slovensko zmago, obenem pa si je kot prvi Slovenec nadel rumeno majico. Je lahko boljše?

Roglič ima v skupnem seštevku zdaj 21 sekund prednosti pred Bernalom in 28 pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis). Pogačar je v skupnem seštevku napredoval na sedmo mesto in za svojim 30-letnim rojakom zaostaja 44 sekund.

Zanimivo, v Larunsu, kjer sta danes ciljno črto pred konkurenco prečkala Pogačar in Roglič, je pred dvema letoma etapo (takrat 19.) dobil Roglič.

Jutri bodo imeli kolesarji prost dan, Tour pa se z 10. (ravninsko) etapo nadaljuje v torek.

Značke: roglič, pogačar

Članki iz rubrike