janja-lakner-anžin, boštjan-anžin Dobra karma

Slovenski televizijec v Beogradu na lastni koži ...

Isidro Brito Bruno Svet24.si

To je 20-letnik, ki je zabodel in ubil ...

peter ceferin pl Reporter.si

Megaškandal slovenskega pravosodja: odvetnik ...

neurje Svet24.si

Oranžno opozorilo za zahodno polovico države, ob...

splošna-bolnišnica-murska-sobota, respiratorji, ventilator, zdravstvo-dr Necenzurirano

Scenarij za drugi val katastrofičen, opreme pa ...

img-20200728-wa0014_A2P7VxD Odkrito.si

»To je prava balkanska celulitična rit!«

spela groselj Njena.si

Po nesreči Špela Grošelj spet v akcijo

STA
STA
0 21.06.2020 18:02:53

Kakšen DVOBOJ! Pogačar in Roglič sta se borila za naslov, po 146 kilometrih pa je v cilj prvi pripeljal ...

Nov državni prvak v cestni dirki kolesarjev je postal Primož Roglič. V 30. izdaji državnega prvenstva v cestni preizkušnji je kolesar Jumbo Visme po 146 kilometrih v cilj na Ambrož pod Krvavcem pripeljal pred drugim Tadejem Pogačarjem (UAE Emirates) in tretjim Matejem Mohoričem (Bahrain - McLaren).

Že v prvem krogu je po startu izpod Jenkove lipe v Dvorju ubežna skupina štirih kolesarjev, v kateri so bili Jan Tratnik, Matic Grošelj, Nik Čemažar in Žiga Horvat, prišla do največ treh minut in pol prednosti, glavnina pa jih je večino časa nadzirala na nekje dveh minutah.

V zadnjem krogu sta na čelu dirke vztrajala le še Tratnik in Čemažar, načrt Bahrain - McLarna, da bi razredčili skupino in spravili v težave favorite, pa se ni izšel. Glavnina je narekovala hud ritem, v zadnjem krogu pa je znižala prednost ubežnikov na le 30 sekund.

Kot je bilo pričakovati, je kljub prednosti treh ubežnikov glavni spopad najboljših prišel na zadnjem, osemkilometrskem vzponu. Ta je v prvem, strmejšem delu (povprečni naklon 9,7 odstotka) potekal do Raven, drugi, petkilometrski odsek (8 odstotkov) pa do cilja na Ambrož pod Krvavcem.


Presenetljivo je prvi popustil Jan Polanc, moštveni kolega Pogačarja, s čimer je 21-letnik hitro ostal brez pomočnika v boju za prvi naslov. Že v prvem delu vzpona proti Ravnam so sami nekaj sekund za ubežnikoma ostali Roglič, Pogačar, Brajkovič ter oba kolesarja Bahrain - McLarna, Matej Mohorič in Domen Novak, ki je branil lanski naslov.

Roglič, najboljši kolesar na lestvici Ucija, je prvi napadel, ujel Tratnika in se odpeljal naprej, iz ozadja pa je nekdanjega smučarskega skakalca ujel Pogačar, s čimer sta prvi in deseti z lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci) obračunala za prvi državni naslov.

Močnejši je bil 30-letni Roglič, ki je v zadnjih 500 metrih uspel ugnati mlajšega konkurenta, s čimer bo letos na dirkah svetovne serije nosil prestižno majico v barvah slovenske trobojnice. Tretje mesto je osvojil Matej Mohorič.

Med ženskami je prvi naslov državne prvakinje pripadel Urši Pintar (Ale BTC Ljubljana), ki je bila na vzponu močnejša od Špele Kern (Lviv Cycling Team).

Značke: kolesarstvo, dp

Članki iz rubrike