luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

lucija sikovec usaj pl1 Reporter.si

Upam si trditi, da ko je Janša prevzel ...

koronavirus, denar, covid-19 Svet24.si

To prinaša megazakon za samozaposlene, študente ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

STA
STA
0 19.03.2020 15:22:44

Kolesarska zveza Uci zanikala, da se bo Giro začel 29. maja

Profimedia
Mednarodna kolesarska zveza Uci je zanikala poročila, da naj bi Dirko po Italiji zamaknili za zgolj 20 dni in da naj bi se po novem začela 29. in ne 9. maja. Odgovorni v tem športu še niso sprejeli dokončne odločitve, vendar pa, kot je omenil tudi predsednik zveze David Lappartient, obstaja možnost, da bi bil Giro jeseni.

Krovna svetovna federacija za kolesarski šport je zaradi izbruha pandemije covida-19 do konca aprila odpovedala vsa kolesarska tekmovanja pod svojim okriljem. Med odpovedanimi so največje kolesarske enodnevne dirke, spomladanske klasike, ParizRoubaix, Valonska puščica, dirka LiegeBastogneLiege in Amstel Gold.

Že prej so bile odpovedane dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, Strade Bianche, MilanoSan Remo, Dirki po Siciliji in Baskiji, Dirka po Flandriji, Dirka po Romandiji.

Med prizadetimi dirkami je tudi prva od največjih tritedenskih dirk na sporedu kolesarske sezone, veliki italijanski krog. Za dodatno zmedo je poskrbel nizozemski novinar Raymond Kerckhoffs, ki je v svojem komentarju zapisal, da je "dobil potrditev, da podjetje RCS Sport skupaj z oblastmi v Italiji zelo skrbno pripravlja načrt, da Giro izpeljejo z začetkom v petek, 29. maja".

Po njegovem mnenju bi tako lahko tritedensko dirko v celoti izpeljali po Italiji, uvodne etape, tako imenovane Grande Partenza, pa bi bile v Budimpešti leta 2021.

S to zamislijo bi, piše Kerckhoffs, dali Italiji spodbudo, da se po koncu karantene zaradi koronavirusa vrne v normalno življenje.


Uci je v izjavi, objavljeni na portalu cycling.news, zanikala takšne navedbe. Ob tem pa še enkrat posredovala stališče predsednika zveze Lappartienta, ki ga je podal v sredinem intervjuju za televizijo France TV Sport po videokonferenci s predstavniki Uci, organizatorjev dirk (AIOCC), združenj profesionalnih kolesarskih ekip (AIGCP) in poklicnih kolesarjev (CPA).

"V sodelovanju z organizatorjem, podjetjem RCS, iščemo termin za Giro, nedvomno jeseni," je dejal predsednik Uci. "Trenutno se pogovarjamo o tem, da bi Dirko po Italiji izpeljali lokalno omejeno, s spremenjenimi etapami in tudi verjetno v skrajšani dolžini, kot je bilo sprva načrtovano," je omenil prvi mož kolesarstva.

Lappartient je še dejal, da proučujejo možnosti za sprostitev pravil, s čimer bi omogočili sočasno izpeljavo več dirk v okviru svetovne serije, kar pomeni, da bi se te dirke lahko pokrivale. Sezono cestnih dirk najvišje ravni pa želijo podaljšati do 1. novembra.

Ob tem pa so v Uci še enkrat zagotovili, da najelitnejše dirke Grand Tour ne bodo izrinile za jesenski čas že načrtovanih dirk, ki bodo ostale na koledarju. Dirka po Lombardiji je predvidena 10. oktobra, medtem ko je trenutni finale sezone svetovne serije, Dirka po Guangxiju na Kitajskem, od 15. do 20. oktobra. Za zdaj Dirki po Franciji in Španiji, Tour in Vuelta, ostajata na koledarju v skladu s prvotnimi načrti.

"V skladu z načeli, ki jih je sprejela celotna kolesarska družina, bodo imele dirke Grand Tour prednost pri vnovičnem pregledu koledarja, po dogodkih, ki so že na koledarju na dan vnovične vzpostavitve. V tem trenutku še ni sprejeta nobena odločitev o prerazporeditvi datumov in formatu dirk, ki jih te spremembe zadevajo," so zapisali pri Uci.

"Koledar bo predmet novih razprav med Uci in zainteresiranimi stranmi v duhu sodelovanja in solidarnosti med vsemi vpletenimi. V tem trenutku o tej temi ne bomo dajali dodatnih izjav," so sklenili.

Članki iz rubrike