venera Dobra karma

Tedenski horoskop: lahko si spremenite usodo, če ...

2_nuša rojs Svet24.si

Fatalna Nuša Rojs zaradi prirojene skolioze ...

marta kos anze logar Reporter.si

Zunanji minister Anže Logar zaščitil bivšo ...

Soča Svet24.si

Starša dečka, ki je utonil v Soči: “CSD nama ...

ZGO2019384558587231003 Necenzurirano

Otroci revolucije iz Tacna #kolumna

IMG_20200723_101912 Odkrito.si

Ivan Gale: Gotovo bom v prihodnosti bolj ...

Doris Pinčić Rogoznica Njena.si

Šok: Zvezdnica Larine izbire prevarana in ...

STA
STA
0 03.02.2020 14:59:23

Je eden od najboljših kolesarjev NA SVETU sodeloval z ZLOGLASNIM zdravnikom Lancea Armstronga?

Profimedia
Danski kolesar Jakob Fuglsang, trenutno drugi kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Uci in član ekipe Astana, se je znašel pod drobnogledom, ker naj bi sodeloval z zdravnikom Michelom Ferrarijem, piše danski dnevnik Politiken. Nekdanji zdravnik Američana Lancea Armstronga ima sicer dosmrtno prepoved udejstvovanja v športu.

Danski časopis, ki je citiral poročilo kolesarske protidopinške fundacije (CADF), v poročilu omenja še enega kolesarja Astane, ki naj bi bil prav tako Ferrarijev klient. Gre za Kazahstanca Alekseja Lucenka. Z italijanskim zdravnikom naj bi se dobivali v Monaku, Ferrari pa naj bi obiskal kazahstansko moštvo tudi na dirki po Kataloniji.

Astana sicer govoric o tem, da tako Uci kot CADF še nista stopila z njimi v stik, ne komentira, prav tako pa se Ferrari ni oglasil na klica Politikena.

Ferrari je dosmrtno prepoved prejel leta 2012, kot jo je tudi njegov najbolj znan varovanec Armstrong, za katerega je pripravil dopinški program. Američan je med drugim izgubil vseh sedem zmag na dirki po Franciji, ki si jih je privozil med letoma 1999 in 2005.


Že samo stik s Ferrarijem je obremenilen. Leta 2014 je tako italijanski olimpijski komite Coni zaradi tega odvzel licenco dvakratnemu zmagovalcu dirke po Italiji Paolu Savoldelliju.

Istega leta je bilo v Astani razkritih tudi pet primerov jemanja prepovedanih sredstev, med njimi sta bila brata Maksim in Valentin Iglinski. Mediji so takrat poročali o povezavah med nekaterimi kolesarji in Ferrarijem. Pri Uciju so takrat celo razmišljali, da bi Astani odvzeli licenco ekipe svetovne serije, a se na koncu to ni zgodilo.

Za 34-letnim Fuglsangom, ki je pri Astani od leta 2013, je zelo uspešna lanska sezona. Med drugim je osvojil slovito klasiko Liege-Bastogne-Liege, kriterij Dauphine in etapo na dirki po Španiji.

Danec, ki je leta 2009 dobil tudi dirko po Sloveniji, je na olimpijskih igrah v Riu 2016 osvojil srebrno odličje na cestni dirki.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike