mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 20.01.2020 19:13:01

Pred novo sezono oči uprte v Rogliča in Pogačarja

Profimedia
V noči na torek se bo uradno po koledarju Mednarodne kolesarske zveze (Uci) začela kolesarska sezona 2020 na najvišji ravni. Leto prinaša številne vrhunce tudi za slovenske kolesarje, ki bodo po odlični sezoni 2019 še bolj na očeh športne javnosti.

Nova sezona se bo, kot je to v navadi v zadnjih letih, začela z dirko svetovne serije po deželi tam spodaj oziroma po jugu Avstralije v okolici Adelaida. Prva, 150 kilometrov dolga krožna etapa okoli Tanunde, bo na sporedu v noči na torek ob 1. uri zjutraj po slovenskem času.

Kolesarje na čelu z dvema Slovencema Luko Pibernikom in Domnom Novakom (oba Bahrain-McLaren) čaka šest etap, pred tem pa je že v nedeljo večina kolesarjev nastopila na klasiki Schwalbe, ki jo je dobil domačin Caleb Ewan (Lotto-Soudal).

Na prvi dirki svetovne serije bodo kolesarje pričakale tri razgibane etape pred dvema ravninskima, za konec pa v šesti, zadnji etapi sledi vzpon na Willunga Hill, kjer bo najverjetneje prišlo do odločitve o skupnem zmagovalcu.

Favoriti za prvo preizkušnjo svetovne serije so Britanec Simon Yates in Južnoafričan Daryl Impey (oba Mitchelton-Scott) in Richie Porte (Trek-Segafredo), v boj za skupno zmago pa bi lahko posegel tudi svetovni prvak v vožnji na čas iz Yorkshira Avstralec Rohan Dennis (Ineos).

Najboljši slovenski kolesarji bodo sezono začeli malce kasneje. Največ pa športna javnost na sončni strani Alp pričakuje od Primoža Rogliča, najboljšega kolesarja lestvice Uci. Zvezdnik Jumbo-Visme in zmagovalec lanske Vuelte je trenutno na pripravah moštva v Španiji, svojo sezono pa bi predvidoma začel na dirki Pariz - Nica (od 8. do 15. marca).

Aprila bo nastopil tudi na dveh spomladanskih klasikah, in sicer na Valonski puščici ter eni od petih kolesarskih klasik sezone, na dirki Liege - Bastogne - Liege. Po lanskem Giru in skupno tretjem mestu bo tokrat preizkušnjo v zahodni soseščini 30-letni Kisovčan izpustil ter se posvetil glavnemu delu sezone, dirki Po Franciji in olimpijskim igram v Tokiu, kjer cilja na sam vrh.

Odkritje lanske sezone Tadej Pogačar bo sezono začel dober mesec prej kot Roglič. Član UAE Emirates bo v sezoni prvič nastopil na dirki po Valencii od 5. do 9. februarja in štirinajst dni kasneje še na dirki po Združenih arabskih Emiratih.

Rogliču se bo devet let mlajši rojak predvidoma pridružil na dirki Pariz - Nica, 21. marca pa bo nastopil še na enem od petih največjih klasik sezone Milano - San Remo. Po zahtevnem aprilu in klasikah na Nizozemskem in v Belgiji tudi mladega slovenskega talenta čaka premierni nastop na Touru, kjer bo zanimivo spremljati, kako se bo kosal z elito svojega športa.



Najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) ima v svojem koledarju prav tako podčrtano dirko po Franciji, kjer doslej v karieri še ni nastopil. Bo pa letos Mezgec na Touru prvi sprinter ekipe. S svojo hitrostjo v zaključkih etap se je v lanski sezoni dokazal na Vuelti ter na dirki po Poljski, na kateri je dosegel dve zmagi, skupaj pa je v sezoni 12-krat etape končal med najboljšo peterico, od tega trikrat na dirki po Sloveniji.

Še četrti slovenski kolesar na Touru bo predvidoma tudi Matej Mohorič. Petindvajsetletnik iz Podblice bo skušal po Giru (2018) in Vuelti (2017) tudi na francoski pentlji slaviti etapno zmago, s čimer bi prišel do prestižnega trojčka. Bolj vpliven pa bo Mohorič na enodnevnih in krajših etapnih dirkah, na katerem njegovo kolesarsko znanje pride bolj do izraza.

V ekipah z elitnim statusom bo od Slovencev dirkal tudi Jan Polanc. Moštveni kolega mladega Pogačarja bo večinoma v vlogi pomočnika izkušenejšim kolesarjem moštva iz Združenih arabskih emiratov.

V preimenovanem moštvu Bahrain-McLaren, kjer sta v vodstvenih funkcijah Slovenca Milan Eržen in Gorazd Štangelj, bodo od slovenskih kolesarjev dejavni Grega Bole, Domen Novak, Luka Pibernik in specialist za vožnjo na čas Jan Tratnik.

V Sloveniji bo letos že tradicionalno največji kolesarski dogodek dirka po Sloveniji, ki sodi v evropsko serijo Ucija. Sedemindvajseto izdajo vse bolj priljubljene preizkušnje ob slovenske ceste privabi ogromno ljubiteljev tega športa, ki upajo, da bodo uzrli domače zvezdnike in jih spodbudili do visokih uvrstitev.

Lansko je zaznamoval predvsem Tadej Pogačar, ki je bil v skupnem seštevku četrti, osvojil pa je tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja, ob tem ko je na dirki kolesaril za takratnega kapetana Diega Ulissija.

V koledarju evropske serije Uci bodo na sporedu še štiri dirke na slovenskih tleh. Prvi bosta ob koncu marca, in sicer velika nagrada po slovenski Istri (21. marca) in velika nagrada Adrie Mobil (29. marca). Po slovenski pentlji pa bo na sporedu še velika nagrada Kranja (26. julija) in v avgustu še dirka Hrvaška - Slovenija, ki se bo odvila 23. avgusta.

V ženskem delu svetovne serije bo nastopala ekipa Ale BTC Ljubljana, med ekipami s kontinentalno licenco pa bosta nastopala še dva mlada slovenska kolesarja, in sicer Žiga Jerman kot kolesar razvojne ekipe Groupama-FDJ in Martin Lavrič za razvojno ekipo NTT Pro Cycling.

Značke: kolesarstvo, napoved

Članki iz rubrike