ženska vesolje Dobra karma

Sade sati prinaša težavne čase, a se ga ni ...

damjana golavsek Svet24.si

Znani o ... bonih za dopust

B60K5200 Reporter.si

Kliči šefa Udbe na pogovor! Rado Pezdir ...

reportaža Svet24.si

Obisk romskega naselja Brezje pri Novem mestu: Kot...

20200303-00993137 Necenzurirano

Državno podjetje zaposlilo soprogo poslanca SDS

96258281_137418234560540_3818889268535166282_n Odkrito.si

Jelena Karleuša: »V živo sem še lepša!«

miha in pia Njena.si

Čuk Miha spregovoril o poroki

STA
STA
6 27.12.2019 09:03:39

OGLASIL SE JE! Primož Roglič o selitvi v Monako: Ni nobena skrivnost ...

Profimedia
Zmagovalec Vuelte Primož Roglič ni prvi in najbrž tudi ne zadnji slovenski športnik, ki je bivališče prestavil v tujino. Asi, ki so odjavili stalen naslov v Sloveniji, kot razlog za selitev večinoma navedejo boljše pogoje za trening. A ni naključje, da izberejo države, v katerih jim na računu ostane večji kos zasluženih nagrad.

Slovenski športnik iztekajočega se leta Primož Roglič bo pedale na največjih kolesarskih dirkah še vedno vrtel pod slovensko zastavo, ne bo pa s svojimi uspehi prispeval v državno blagajno. Zasavec je potrdil, da je bivališče prestavil v Monte Carlo. "Ni nobena skrivnost. Nica je od Monaka oddaljena le dobrih 15 oziroma 20 kilometrov, tako da sem prvi dve etapi že pogledal in ju že poznam. Drugače vsakodnevno treniram na cestah, kjer bosta potekali prvi etapi naslednjega Toura," je Roglič za Val 202 povedal, da so razlogi za njegovo selitev v Monako predvsem športne narave.

Ob Azurni obali se bo lahko bolje pripravil na vrhunec naslednje sezone, Dirko po Franciji, na kateri bo kolesar nizozemskega moštva Jumbo-Visma v ožjem krogu favoritov za končno zmago na najprestižnejši tritedenski dirki na svetu.

A je prav obdavčitev, navaja Večer, pogost razlog, da posamezniki z visokimi dohodki, ne le športniki, prestavijo naslov bivališča v davčno ugodnejše države. V Monaku so dohodki in nagrade obdavčeni do osmih odstotkov, v Sloveniji pa morajo športniki z boljšimi prihodki plačati od 35- do 50-odstotni davek.Za selitev v kneževino je sicer treba izpolniti kar nekaj pogojev. Med drugim se zahteva odprt račun na eni od monaških bank, te pa za odprtje računa zahtevajo depozit v višini pol milijona ali milijon evrov. Da bi stalno bivališče obdržal, mora novi prebivalec mediteranske državice dokazati, denimo z računi za elektriko, da je v letu dni vsaj šest mesecev in en dan preživel v Monte Carlu.

V Monte Carlu imata že več let stalni naslov prijavljena kolesarja Jani Brajkovič in Matej Mohorič. Na vrhuncu kariere je tam uradno bivala atletinja Jolanda Čeplak, nosilka bronaste olimpijske kolajne v teku na 800 metrov iz Aten. V Monte Carlu je živela najboljša Slovenka na teniški lestvici WTA Polona Hercog, ki ima zdaj bivališče prijavljeno v Dohi. Kneževina je priljubljena med zvezdniki formule 1 in tenisači.

Večer navaja tudi primer slovenskega teniškega igralca Blaža Kavčiča, ki že več let živi v Dubaju. Kavčič sicer poudarja, da nižji davki niso edini razlog za selitev v Združene arabske emirate. "Ni pa naključje, da večina slovenskih športnikov, ki zasluži nekoliko več denarja, nima rezidentstva v Sloveniji. To pomeni, da nekaj ni v redu. Če bi bili standardi, kot morajo biti, bi ostali doma," odgovarja Kavčič.

Članki iz rubrike