luna roka Dobra karma

Naravni ritmi v mesecu aprilu skozi djotiš ...

babica, ženska, zamišljena, žalostna, upokojenka, starka Svet24.si

Izpoved slovenske starostnice: "Po vasi so ...

lucija sikovec usaj pl1 Reporter.si

Upam si trditi, da ko je Janša prevzel ...

infekecijska klinika ljubljana, koronavirus Svet24.si

V soboto potrjenih 46 novih okužb, ugasnili dve ...

sanolabor, maske, zdravko-počivalšek Necenzurirano

Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje ...

04CONTAGION-01-videoSixteenByNineJumbo1600 Odkrito.si

Je to film, ki je napovedal pandemijo ...

inja zalta Njena.si

Preobrat: Inja Zalta po zbiranju denarja že doma

Jurij Zavšnik
Jurij Zavšnik
48 21.12.2019 17:47:42

PRIMOŽ ROGLIČ odšel iz SLOVENIJE! Razlog? DAVKI! Je to prav ali ne?

www.alesfevzer.com
Najboljši slovenski športnik leta 2019 se je iz Ljubljane preselil v Monako. Bi moral ostati v Sloveniji ter družbi in državi vrniti nekaj od tega, kar je vložila vanj?

Jasno je, da mnogi športniki, ki zaslužijo velike vsote denarja, zapustijo svojo domovino in si stalno prebivališče poiščejo v davčnih oazah - v Evropi je to Monako, drugače pa si nekateri omislijo tudi Dubaj ali pa recimo Bahame. No, in letos se je tudi Roglič odločil, da se preselil v davčni raj, v mondeni Monte Carlo. Pred njim je bila od Slovencev tam nekaj časa tudi Jolanda Čeplak, veliko uspešnih slovenskih športnikov, ki so zaslužili večje vsote denarja, pa je iskalo tudi druge davčne oaze. Stalno prebivališče v slednjih so imeli ali imajo slovenski teniški igralci in igralke - Polona Hercog, Katarina Srebotnik, Aljaž Bedene, Blaž Kavčič, med kolesarji pa je imel stalno prebivališče v tujini tudi Jani Brajkovič.

Roglič ima zdaj torej stalno prebivališče v Monte Carlu, da se lahko izogne visokim davkom na dohodek in denarne nagrade, ki je v veljavi v Sloveniji (v Monaku so davki okoli 8-odstotni, v Sloveniji več kot 35-odstotni, tudi do 50-odstotni).

Večkrat se je že polemiziralo o tem, da ni prav, da slovenski športniki ne plačujejo davka v domovini, ampak da zbežijo v tujino, vendar ... Zato včasih takim športnikom očitajo tudi lažno domoljubje - recimo Novaku Đokoviću, ki služi stotine milijonov, davke pa namesto Srbije pobere Monako (in še mnogo je takih primerov).

Redka od slovenskih športnic, ki se kljub temu, da je zaslužila veliko (recimo več kot milijon evrov na sezono), ni preselila v davčno oazo, je bila Tina Maze.

Naj tako dejanje športnika obsojamo? Če se postavimo v njegovo kožo, potem ga ne moremo, saj sam zasluži denar in si seveda želi, da mu ga čim več ostane, ker je profesionalna kariera zelo kratka.  Po drugi strani pa ... No, ja ... Ponosni smo, da je SLOVENEC, ki s svojimi rezultati daje domovini nazaj vsaj nekaj od tega, kar je družba, v kateri je odraščal, vložila vanj.

Članki iz rubrike