Josip Broz Tito Svet24.si

Zgodbe zdravnikov o Titovih poslednjih dneh in ...

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno (12. 11.)...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 12. novembra

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: po divjanju končno ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

STA
STA
0 16.10.2019 15:08:51

Eden in EDINI: Rogliču največ pomenijo dosežki s tritedenskih dirk, NAJVEČJO ZMAGO pa mu predstavlja ...

Profimedia
Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič od leta 2016, ko je vstopil med najboljše kolesarje v svetovni seriji, vsako leto premika meje. Sezono je končal kot prvi kolesar sveta in zmagovalec Dirke po Španiji. Prav na uspehe s tritedenskih dirk je najbolj ponosen, izzivov za naslednje leto pa mu ne manjka.

Devetindvajsetletni Zasavec je leto 2019 končal s 13 zmagami, od tega dvema na enodnevnih dirkah, na prvem mestu Mednarodne kolesarske zveze in kot najboljši na eni od treh tritedenskih dirk Vuelti, že spomladi pa je na Dirki po Italiji s tretjim mestom Sloveniji prikolesaril premierne zmagovalne stopničke.

Največ med vsemi uspehi mu pomenijo dosežki s tritedenskih dirk, ne skriva Roglič, a je najbolj od vsega ponosen na svojega sina, ki ga je s partnerico Loro dobil junija. "Postati oče je nekaj najlepšega, to je največja zmaga. Na športni strani imam ogromno vrhunskih rezultatov. Če sem lani pokazal, da lahko zmagujem na enotedenskih dirkah, to letos ni bilo presenečenje. Uspeh na tritedenskih dirkah mi bo ostal v najlepšem spominu."

Izvrstna sezona mu je na koncu prinesla prvo mesto na Ucijevi lestvici, tudi to je mejnik, ki ga pred Rogličem ni uspelo doseči še nobenemu Slovencu. Čeprav nekdanji smučarski skakalec ne da veliko na številke, ob tem dosežku ni ostal ravnodušen. "Nimam besed. Preprosto se je zgodilo. Moj glavni motiv je bil opraviti najboljše z vsako dirko. Šel sem dirko po dirko. Zdaj smo tu ob koncu sezone na prvem mestu lestvice," je povedal.

Po zmagi na Vuelti se je za en teden preoblekel v zeleni dres slovenske reprezentance. Javnost je od njega pričakovala, da se bo vmešal v boj za medalje v posamični vožnji na čas na svetovnem prvenstvu, a so bili utrujenost, premalo treninga na kronometrskem kolesu in posledice padca v eni od etap za kaj takega preveč. Kljub temu je hitro pokazal, da je ohranil vrhunsko pripravljenost s španskih cest in ob koncu sezone dobil še dve enodnevni dirki v Italiji. S tem je naredil nov korak proti velikemu cilju  postati kompleten kolesar z uspehi na vseh dirkah."To je bil cilj, to želim  postati zelo dober na enodnevnih dirkah. So izjemno zanimive in privlačne tudi zame. Upam, da v prihodnosti zmagam na kakšni od teh dirk," je dejal Roglič, ki ima med največjimi dirkami posebej podčrtano Dirko po Lombardiji.

Njegova nizozemska ekipa Jumbo-Visma je v tej sezoni z Rogličem na čelu naredila velik korak naprej in se utrdila med najboljšimi na svetu. Od nje se pričakuje, da bo v prihodnji sezoni na Dirki po Franciji poskušala z vrha sklatiti Ineos s Chrisom Froomom, Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom. Jumbo-Visma bo imela v prihodnji sezoni izjemno močno ekipo z Rogličem, Stevenom Kruijswijkom, Tomom Dumoulinom in številnimi izjemnimi pomočniki.

Moč ekipe je Roglič poudaril po vsakem svojem uspehu in strinja se, da je sam zrasel z Jumbo-Visma in ona z njim. "Fantje so bili izjemni. To se od nas pričakuje. Če smo najboljši, da to pokažemo vsak dan."

Roglič bo za sezono 2020 bržčas imel dva velika cilja. Dirko po Franciji in olimpijske igre. Trase Toura, ki so jo predstavili v torek, še ni podrobno preučil. Z ekipo se bo kmalu usedel in dorekel podrobnosti nove sezone, ne skriva pa, da bi si želel dirkati na najvišja mesta na največji med dirkami.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike