900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 12.10.2019 17:05:28

Mollemi prestižna zmaga v Lombardiji, Roglič sedmi

Profimedia
Nizozemski kolesar Bauke Mollema je zmagovalec zadnje velike dirke v sezoni v Evropi, dirke po Lombardiji. Drugo mesto je osvojil španski veteran Alejandro Valverde, tretji je bil zmagovalec letošnje dirke po Franciji, Kolumbijec Egan Bernal. Slovenski as Primož Roglič je bil sedmi.

Zadnji od petih takoimenovanih kolesarskih spomenikov v sezoni je nekoliko presenetljivo pripadel Mollemi, ki je vpisal največjo zmago v karieri. Med pomembnimi zmagami ima 32-letnik še prvo mesto na klasiki San Sebastian ter etapi dirke po Franciji.

Današnjo zmago na 243 kilometrov dolgi trasi med Bergamom in Comom si je prikolesaril z napadom 18 kilometrov pred ciljem. Valverde je zaostal 16 sekund, toliko kot Bernal in Danec Jakob Fuglsang na petem mestu.

"Ne morem verjeti. Vedel sem, da bom moral napasti. Začutil sem svoj trenutek. Nadaljeval sem z napadom, vedel sem, da imam prednost. Za menoj niso bili nič hitrejši. Zadnjih 10 kilometrov je šlo 'ful gas'," je v cilju razlagal Mollema in dodal: "Mogoče so me podcenjevali. Nisem bil med velikimi favoriti. Dobro sem se počutil v zadnjem tednu. Čakal sem svoj trenutek in ga izbral pravočasno."

Mollema je Nizozemski prikolesaril prvo zmago na klasiki spomladanskega listja, kakor pravijo Lombardiji, po Hennieju Kuiperju, ki je slavil leta 1981.

Roglič (Jumbo-Visma) je bil aktiven, slabih deset kilometrov pred koncem je poskusil s samostojnim lovom na Mollemo, a mu ni uspelo. Že pred tem je na spustu s predzadnjega od šestih vzponov dneva vodil favorite.



V sprintu za peto mesto trojice je Zasavec, ki je z današnjo dirko končal sezono, potegnil krajšo in končal kot sedmi. Štiriintrideset sekund so zaostali Kanadčan Michael Woods, Avstralec Jack Haig in Roglič.

Vsaj še eno leto bo najboljši slovenski dosežek na Lombardiji imel Janez Brajkovič, ki je bil leta 2008 drugi. To je tudi najboljši slovenski rezultat na največjih enodnevnih dirkah.

Za Rogličem pa je sanjsko leto 2019. Začel ga je s skupno zmago na dirki po Združenih arabskih emiratih, nato je bil najboljši na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, zatem še na dirki po Romandiji. Na Giro d'Italia je šel kot prvi favorit. Skupne zmage domov ni prinesel, je pa zgodovinske prve stopničke za slovensko kolesarstvo, ko je v Veroni stal na tretjem mestu. Sredi septembra je obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva, ko je zmagal dirko po Španiji.

V zadnjem tednu je odprl še knjigo zmag na enodnevnih dirkah, ko je bil najboljši na Giro dell'Emilia in Tre Valli Varesine. Sezono je končal s 13 zmagami in prvim mestom na lestvici Mednarodne kolesarske zveze.

Na dirki sta nastopila še dva Slovenca. Jan Polanc (UAE Emirates) je na 79. mestu zaostal 12:34 minute, Domen Novak (Bahrain-Merida) pa ni prišel do cilja.

Članki iz rubrike