profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
3 11.09.2019 16:15:40

KAKŠEN DAN! Dramatičen dan na Vuelti, med poraženci dneva pa tudi SLOVENEC!

Profimedia
Na Vuelti smo bili priča razburljivi etapi, na kateri sta se v škripcih znašla tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Vse se je začelo že po nekaj kilometrih, ko se je od glavnine odlepila večja skupina kolesarjev. Vanjo se je pretihotapil tudi Nairo Quintana, ki je bil pred začetkom dneva v skupnem seštevku na šestem mestu.

Ubežna skupina si je hitro privozila prednost, ki je v nadaljevanju počasi, a zanesljivo naraščala. Vmes enkrat je narasla celo prek šest minut, kar je pomenilo, da je v virtualnem skupnem vrstnem redu Quintana napredoval celo na drugo mesto, ogrožati pa je začel celo vodilnega Rogliča, ki je imel sicer na startu zajetnih 7 minut in 43 sekund prednosti pred Kolumbijcem.

V nadaljevanju so sicer Roglič, Pogačar in druščina omejili škodo, Slovenca sta v cilj prišla 5:30 za zmagovalcem Philippom Gilbertom. Quintana je po drugi strani za Belgijcem zaostal deset sekund, kar pomeni, da je Nairoman v skupnem seštevku prehitel Pogačarja in se štiri etape pred koncem zavihtel na zmagovalni oder.


POTEK ETAPE

Prva etapa po drugem prostem dnevu na letošnji Vuelti je bila na papirju namenjena sprinterjem, a so ti hitro uvideli, da bodo daleč od cilja ostali praznih rok. Kmalu po startu so je v begu znašla večja skupina, ki je ob razgibani trasi in pomoči vetra hitro prišla do velike prednosti. V begu je bil tudi Quintana, ki je bil po 16 dneh dirkanja šesti.

Ko se je Quintana začel bližati virtualnemu zmagovalnemu odru, je Roglič že zaukazal svojim moštvenim kolegom, da na vso moč poganjajo pedala in zmanjšajo razliko. Na pomoč so mu priskočili iz UAE Emirates Tadeja Pogačarja, ki je branil tretje mesto. A sta Slovenca kmalu ostala sama, na čelo pa je prišla Astana, ki je morala braniti četrto mesto Miguela Angela Lopeza.

A so ubežniki še naprej poganjali na vso moč in v zadnjih desetih kilometrih spet povečali prednost na več kot pet minut, Quintana pa je bil virtualno že drugi.

Dobra dva kilometra pred ciljno črto je iz ubežne skupine prvi udaril Čeh Zdenek Štybar. Njegovo moštvo Deceunicnk-Quickstep je bil v njej daleč najbolj zastopan, zato je prepustil lov na Štybarja drugim.

Čeha so ujeli, nato je z dolgim sprintom poskusil Irec Sam Bennett, iz njegovega zavetrja pa Belgijec Philippe Gilbert. Ta je slavil drugo zmago na letošnji španski pentlji in potrdil odlično pripravljenost pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Yorkshiru, ki je eden njegovih glavnih ciljev sezone.

Skupina s favoriti je čez cilj prišla pet minut in 30 sekund za Gilbertom. Drugi je zdaj Quintana (+2:24), tretji Valverde (+2:48) in peti Pogačar (+3:42), ki je skupaj z Miguelom Angelom Lopezom pristal med poraženci dneva. 

Etapa je bila ena najhitrejših v zgodovini dirke, povprečna hitrost je po 219,6 kilometra znašala 50,6 kilometra na uro.

Značke: pogačar, roglič, vuelta

Članki iz rubrike