Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 04.08.2019 17:30:59

Žakljeva napreduje s tekme v tekmo

Nikola Miljković
Slovenska gorska kolesarka Tanja Žakelj je s tekme v tekmo v boljši formi. Na krosu v Val di Soleju je danes zasedla osmo mesto, kar je njen najboljši izid sezone. Za zmagovalko, Francozinjo Pauline Ferrand Prevot, je zaostala tri minute in 21 sekund.

Francozinja se je do konca borila za zmago s Švicarko Jolanda Neff, ki je na koncu zaostala sekundo. Tretja je bila Švedinja Jenny Rissveds.

V svetovnem pokalu s 1415 točkami vodi Neffova, Žakljeva je s 440 točkami na 21. mestu.

Začetek dirkaškega vikenda v Italiji ni bil obetaven. Tanja je bila komaj 28. na petkovem kratkem krosu, ki se je odvijal v dežju in blatu. Bila je dirka za pozabo, na srečo pa tudi ne pokazatelj tega, kar se bo dogajalo na glavni dirki v olimpijskem krosu. Slovenska državna prvakinja je danes pokazala svoj najboljši dirkaški obraz in bila seveda zelo zadovoljna z novim odličnim rezultatom.

"Dirka v Val di Sole je bila tisto, kar si jaz želim, da dirka je. Preprosto sem imela res dober dan. Dobro sem štartala, pozitivno nastrojena, in že takoj po štartu mi je šlo tako, kot bi si prej zamislila. Videla sem luknje, napredovala sem na pozicijah. Po štartnem krogu sem še imela moči, kar je bilo res v redu in sem vedela, da lahko dirkam do konca, ne da se samo borim za pozicije. Bila je prava dirka, imela sem prave noge - v klance sem bila zraven ali pa sem prehitevala. Navzdol sem se nadihala in ne izgubljala mest. Na tak način sem napredovala iz kroga v krog in zaključila izjemno vesela, ker je bila to 'ta boljš' dirka letos," je bila zadovoljna Žakljeva.

V uvodu v dirko je bila Tanja okoli 20. mesta, proti vodilni je v prvem in drugem celem krogu izgubila približno po minuto na krog, kar gre pripisati več dejavnikom, med katerimi so slabši položaj na štartu, gneča v prvih metrih dirke ter (pre)močni napadi drugih tekmovalk. Žakljeva je bila odločena in ni popustila, nato pa v zadnjih treh krogih tudi napredovala vse do deseterice in nato končnega 8. mesta. Tudi izguba časa kaže na odlično dirkanje v drugi polovici dirke, saj si je privozila le 20 sekund na krogu, v zadnjem krogu pa postavila celo peti čas. Vse to na progi, ki ima v vsakem krogu kar štiri vzpone, ki pa se zdijo v vročini še bolj strmi.

"Moram priznati, da se med dirko tudi malo nisem ozirala na rezultat, na začetku sem bila tudi 20., a me to ni ganilo. Ni bilo važno, na katerem mestu se vozim, enostavno sem vedela, da se počutim dobro in da moram do konca dirkat na vso moč," je po dirki povedala Žakljeva, ki pa je nato vendarle priznala, da ji je dala visoka uvrstitev nov zagon: "V zadnjem krogu sem dobila krila, ko sem videla, gre grem lahko v prvo deseterico. Še sem imela moči in sem še kar prehitevala. Mejnik za letos sem vsekakor postavila, to je najboljša uvrstitev letos. Še naprej bom delala z enakim tempom in upam, da lahko še kaj izboljšam. Pred nami sta še dve dirki svetovnega pokala in svetovno prvenstvo, to so tiste bistvene dirke, na katere se bom pripravila in upala na še kakšen tak dan."

S tem rezultatom si je izboljšala položaj v seštevku svetovnega pokala in je zdaj 21.; po točkah je izenačena z olimpijsko prvakinjo Jenny Rissveds in le malenkost zaostaja za prvo dvajseterico. Vse to po zaslugi dirke v Val di Soleju, ki je zdaj spet na njenem seznamu dobrih prizorišč.

"Kakorkoli razmišljam o svoji zgodovini tukaj v Val di Soleju bi rekla, da so se našli zelo dobri rezultati, pa tudi malo slabši. Vsekakor imam v najlepšem spominu tista dva res najboljša rezultata, kar se jih lahko doseže - zmagala sem na svetovnem prvenstvu med mlajšimi članicami in nanizala zmago v svetovnem pokalu. Višje od tega se pač ne da. Sem pa imela tukaj tudi že kakšna razočaranja, ampak na tista sem že pozabila, od zdaj naprej bom Val di Sole spet imela v lepem spominu," je dejala Primorka.

Naslednja postaja svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je Lenzerheide, dirka v Švici bo na sporedu prihodnji vikend.

Članki iz rubrike