Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 03.08.2019 17:55:53

ROJSTVO LEGENDE: Kolesarstvo stopa v novo ero, ero EVENEPOEL

Profimedia
Kolesarsko klasično dirko v San Sebastianu je dobil najmlajši udeleženec. Belgijec Remco Evenepoel, 19-letni čudežni deček, je s samostojnim pobegom presenetil izkušene tekmece, s tem pa postal tudi najmlajši zmagovalec dirke v zgodovini.

Na cilju 227,3 kilometra dolge proge je imel 38 sekund prednosti pred rojakom Gregom Van Avermaetom. Tretje mesto je zasedel Švicar Marc Hirsci.

Evenopel, kolesar ekipe Deceuninck Quick Step, sicer prvo leto tekmuje na najvišji ravni, lani je bil svetovni mladinski prvak tako v cestni vožnji kot v kronometru.


"Ne morem verjeti. Res sem imel to dirko v mislih, sanjal, da jo bom nekoč dobil, a to je bil moj debi na klasikah, tako da na zmago letos nisem računal. Na začetku dirke se nisem dobro počutil. Beg 20 kilometrov pred ciljem je pomenil tveganje, bal sem se, da je bil prezgodaj, a sem šel lahko na zadnjem vzponu v svojem ritmu, nato pa so mi pomagale še kronometrske sposobnosti," se je čudil razpletu zmagovalec, ki je približno 20 kilometrov pred ciljem odgovoril na napad Tomsa Skujinša, s katerim sta skupaj prišla na zadnji klanec, kjer pa so Latvijcu pošle moči.

Do napada omenjene dvojice je bilo videti, da ima ekipa Movistarja, ki je garala za svetovnega prvaka Alejandra Valverdeja, stvari pod nadzorom. Ves čas je narekovala ritem glavnini, kar pa se ji na koncu ni obrestovalo. Valverde - lovil je svojo tretjo zmago, s katero bi postal najuspešnejši kolesar na dirki, je sicer na zadnjem vzponu napadel, toda tekmecev se ni otresel, ni pa se niti približal Evenepoelu. Na koncu se je uvrstil na deseto mesto, kar je njegova osma uvrstitev med najboljših deset na tej dirki (isto število ima tudi Nizozemec Bauke Mollema, ki je bil tokrat peti), a je zagotovo pričakoval več.

Slovenskih kolesarjev na eni najtežjih enodnevnih dirk s sedmimi kategoriziranimi vzponi ni bilo v ospredju. Grega Bole je bil član ubežne skupine sredi dirke, Tadej Pogačar in Jan Polanc sta se do zadnjega dela dirke držala najboljših, a na koncu, tako kot tudi zmagovalec Toura Kolumbijec Egan Bernal in najboljši kolesar sezone ter lanski zmagovalec Julian Alalaphilippe (odstopil je po 80 kilometrih), omagala. Pogačar in Bole sta ostala brez uvrstitve, Polanc pa je bil 53., za zmagovalcem je zaostal šest minut in 31 sekund.

Značke: kolesarstvo, španija

Članki iz rubrike