Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 13.07.2019 17:41:25

TOUR DE FRANCE: De Gendt in Alaphilippe nagrajena za drznost in pogum

Reuters
Etienne, 13. julija (STA) - Belgijski specialist za pobege Thomas De Gendt je zmagovalec osme etape kolesarske dirke po Franciji. Po 200 kilometrih v Saint-Etiennu je drugo mesto osvojil Francoz Thibaut Pinot, njegov rojak Julian Alaphilippe je bil tretji in prevzel rumeno majico vodilnega.

Razgibana etapa s sedmimi kategoriziranimi vzponi je na koncu pripadla De Gendtu, ki je bil član štiričlanske ubežne skupine. Na zadnjem vzponu na Jaillere se je znebil še zadnjega soubežnika, Italijana Alessandra De Marchija, ter sam prikolesaril do ciljne črte. Belgijec je sicer zmagal na vseh vzponih dneva.

Alaphilippe je napadel pod vrhom Jaillera, s seboj pa potegnil Pinota. Alaphilippe je prišel čez vrh kot drugi in pobral pet bonifikacijskih sekund ter se v skupnem seštevku Italijanu Giuliu Cicconeju približal na eno sekundo. Do cilja sta oba Francoza odlično sodelovala in prišla do konca etape 20 sekund pred glavnino.

Sprint razredčene glavnine je dobil Avstralec Michael Matthews pred nosilcem zelene majice najboljšega po točkah, Slovakom Petrom Saganom.

"Sedemdeset kilometrov pred koncem smo začeli dirkati hitreje. Ostala sva sama z De Marchijem, 'na polno' sva šla do zadnjega vzpona. Glavnina je pridobivala sekunde in moral sem iti v samostojno akcijo. Cel dan sem imel dobre občutke, 70 kilometrov pred ciljem sem začel verjeti, da mi lahko uspe. Ko sem prišel čez vzpon na Aveize, sem poslušal, koliko prednosti imam, na spustu pa sem skoraj padel. Sedemdeset kilometrov sem trpel. Res je bilo boleče. Noge pa so bile prave," je na cilju razložil 32-letni De Gendt, ki je večino poklicnih zmag dosegel iz bega.


Alaphilippe bo na nedeljski francoski državni praznik dan Bastilje nosil rumeno majico. To je imel že med tretjo in peto etapo. Po osmih dneh dirkanja ima sicer 23 sekund prednosti pred Cicconejem in 53 pred Pinotom.

Prvi Slovenec na cilju današnje etape je bil Jan Tratnik, ki je na 113. mestu zaostal 23:47 minute. Toliko je znašal zaostanek tudi Mateja Mohoriča, drugega Slovenca v Bahrain-Meridi, ki je bil 117. Skupno je Tratnik 81., Mohorič 85.

Največji poraženec dneva je Italijan Vincenzo Nibali, ki v zaključku ni zmogel slediti najboljšim. Do konca si je prikolesaril 4:25 minute zaostanka. S tem je njegovih sanj o boju za skupni seštevek konec in se bo osredotočil na lov na etapne zmage. Prav tako bržčas večina njegovih moštvenih kolegov pri Bahrain-Meridi.

Na tleh se je znašel lanski prvak Valižan Geraint Thomas, ki je padel z večino svoje ekipe Ineos dobrih 15 kilometrov pred koncem. S pomočjo ekipe je ujel priključek.

Nedeljska etapa bo prav tako razgibana. Po 30 kilometrih se začne vzpon prve kategorije, do konca 170-kilometrske etape pa bosta še dva tretje kategorije. Po zadnjem bo šlo večinoma navzdol do cilja v Brioudeju.

Značke: kolesarstvo, francija

Članki iz rubrike