tim kevin ravnjak 1 Dobra karma

Udarci usode: športnik zaradi poškodbe glave in ...

kos patria Svet24.si

Strokovnjak, v katerem vidijo operativca globoke ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Reporter.si

Tako Janez Janša napoveduje udar na odtujene ...

ennio morricone Svet24.si

Umrl je velemojster filmske glasbe, legendarni ...

joc pečečnik1 Necenzurirano

Joc Pečečnik ima za pet milijonov evrov težav

komarji1 Odkrito.si

Ali komarji lahko prenašajo novi korona virus?

Miša Molk Njena.si

65-letna Miša Molk mami v kopalkah

STA
STA
0 23.05.2019 19:25:23

SLOVENSKA POLICIJA sodeluje v preiskavi kolesarske dopinške afere, GROŽNJA večletne zaporne kazni!

Reuters
Na Generalni policijski upravi so potrdili, da z nemškimi kolegi in drugimi preiskovalnimi organi sodelujejo v mednarodni preiskavi domnevnega kolesarskega dopinškega primera Aderlass, v katerega naj bi bili vpleteni slovenski kolesarski delavci.

"Gre za mednarodno kriminalistično preiskavo, ki se nanaša na zlorabo dopinga. V tem trenutku preverjamo okoliščine, podatke in informacije, ki jih je nemška policija posredovala v obliki evropskega preiskovalnega naloga na pristojno sodišče in se nanašajo na slovenske državljane. Po slovenski zakonodaji gre za sume kršitev 186. in 187. člena kazenskega zakonika," je sporočila slovenska policija.

Omenjeni določbi kazenskega zakonika govorita o neupravičeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter o omogočanju uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu. Za ta kazniva dejanja so zagrožene tudi večletne zaporne kazni.

"Glede na dejstvo, da je preiskava še v teku, več podatkov ne moremo posredovati. S Slovensko antidopinško organizacijo (Sloado) redno sodelujemo," so še pojasnili na Generalni policijski upravi. Dodali so, da sodelujejo z različnimi preiskovalnimi organi, glavno delo opravlja nemška policija, ki je slovenskim kolegom podala informacije v zvezi s slovenskimi državljani.

Cyclingnews je v sredo poročal, da Mednarodna kolesarska zveza (Uci) preiskuje Milana Eržena, enega od glavnih mož ekipe Bahrain-Meride, ter druge slovenske kolesarske delavce in kolesarje, ki naj bi bili vpleteni v dopinško afero Aderlass, ki je vzplamtela med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Avstriji. Uci je za cyclingnews potrdil, da od leta 2015 skrbno spremlja aktivnosti več Slovencev, med njimi kolesarjev, osebja in vodstva, ki so se znašli v več različnih preiskav.


O tem so poročali tudi trije ugledni evropski mediji - italijanska La Gazzetta dello Sport in Corriere della Sera ter francoski Le Monde.

Informacijo o večletnem spremljanju slovenskih kolesarskih delavcev so pri Uci danes potrdili tudi za STA, v izjavi pa so še zapisali, da so skupaj s Kolesarsko protidopinško ustanovo (CADF), neodvisnim telesom za izvajanje protidopinškega programa, vse relevantne informacije posredovali pristojnim športnim in državnim organom, vključenim v operacijo Aderlass. Med temi so tako avstrijska policija kot tudi Svetovna protidopinška organizacija (Wada).

"Še naprej bomo sodelovali z vsemi organi in jim nudili ustrezno pomoč, zaradi interesov preiskave pa v tem času ne moremo podati več informacij," so še zapisali pri Uciju.

Prejšnji teden je Uci suspendiral Boruta Božiča in Kristijana Korena ter Hrvata Kristijana Đuraseka in Italijana Alessandra Petacchija, ki naj bi bili vpleteni v afero Aderlass. Koren je kolesar Bahrain-Meride, Božič se je po lanski sezoni upokojil in presedlal med športne direktorje moštva. Bahrain-Merida se na vprašanja STA še ni odzvala.

Direktor Sloade Jani Dvoršak danes za STA ni dajal komentarjev, bo pa o zadnji dopinški aferi v Sloveniji spregovoril v petek na redni letni skupščini Društva športnih novinarjev Slovenije v Ljubljani.

Članki iz rubrike