Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

sta
sta
0 15.05.2019 16:32:05

Afera Seefeld odnesla Korena in Božiča, ekipa oba SUSPENDIRALA

sta
Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je sporočila, da je od avstrijskih oblasti dobila obvestilo o domnevnem jemanju prepovedanih poživil, zato je suspendirala Slovenca Kristijana Korena in Boruta Božiča, Italijana Alessandra Petacchija in Hrvata Kristijana Đuraseka. Bili naj bi povezani z afero Seefeld.

Koren, Božič in Petacchi naj bi se posluževali prepovedanih metod v obdobju 2012-13, Đurasek pa leta 2017, so sporočili iz Ucija.

Slovenske protidopinške oblasti primera za zdaj ne komentirajo. "Postopek vodi Uci, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," je o zadevi povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

Koren je sicer član ekipe Bahrain-Merida in je bil del moštva na dirki po Italiji, Božič se je po lanski sezoni upokojil in je športni direktor omenjene ekipe. Đurasek je te dni dirkal v Kaliforniji in je član ekipe UAE Emirates.

Petacchi se je upokojil leta 2015, med vsemi pa je najbolj zveneče ime, saj je zmagal na več kot 150 dirkah.

Uci je ob objavi domnevnih dopinških kršiteljev zapisal še, da sodeluje s športnimi in državnimi organi v operaciji Aderlass, predvsem pa s Svetovno protidopinško agencijo in avstrijskimi pravnimi oblastmi. Tako Uci kot Kolesarska protidopinška fundacija (CADF) primera do konca preiskave prav tako ne bosta podrobneje komentirala.

Operacijo Aderlass so razkrili med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu. V osrčju afere je nemški zdravnik Mark S. iz Erfurta in trije njegovi sodelavci. Osumljeni zdravnik naj bi športnikom, večina je moških, pomagal s tako imenovanimi transfuzijami krvi oziroma krvnim dopingom, v obdobju med letoma 2011 in 2019. Na seznamu domnevnih strank se je znašlo 21 športnikov.


Tožilstvo v Münchnu, ki vodi primer proti omenjenemu zdravniku, na novinarski konferenci 20. marca identitete domnevnih strank ni razkrilo, prav tako ne, za katere športne panoge gre, je pa tožilec dejal, da pripadajo petim različnim športom, od tega trem zimskim športom.

Tožilstvo v Münchnu, ki vodi primer proti omenjenemu zdravniku, je takrat še razkrilo, da so krvni doping izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji.

Petacchijevo ime se je v omenjenem primeru prvič pojavilo pred dnevi, ko je njegov nekdanji moštveni kolega Danilo Hondo priznal sodelovanje z zdravnikom.

Na objavo Ucija se je odzvala Bahrain-Merida, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da ji je krovna kolesarska zveza danes obvestila o domnevnih kršitvah Koren in Božiča.

"Ekipa striktno zagovarja nično toleranco in je zato začasno oba suspendirala. Radi bi poudarili, da sta oba primera iz leta 2012 in/ali 2013. V ekipi vedno izvajamo natančne zdravstvene preglede (tudi v bioloških potnih listih) za vsakega novega kolesarja. Ekipa ne bo komentirala primera do zaključka preiskave," so zapisali pri Bahrain-Meridi.

Koren je bil v omenjenem obdobju član Liquigasa oziroma Cannondala, Božič Astane, Petacchi je v omenjenih letih kolesaril za italijansko ekipo Lampre, Đurasek pa je bil leta 2017, ko naj bi si pomagal na nedovoljen način, član moštva UAE-Emirates.

Gre za drugi primer dopinga med slovenskimi kolesarji letos. Sredi januarja je namreč odjeknila novica, da je Jani Brajkovič lani med dirko po Hrvaški padel na dopinškem testu. Zaradi prekrška, ki ga je 35-letni kolesar pripisoval nenamernemu vnosu nedovoljene substance prek prehranskega dopolnila, je od Ucija prejel 10-mesečno prepoved nastopanja.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike