hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 13.05.2019 18:35:06

SLOVENSKI ZVEZDNIK na Giru ima vse pod nadzorom, PRIMOŽ ROGLIČ pojasnil: Povem vam, zakaj se NISEM BAL ...

Profimedia
Slovenski šampion Primož Roglič bo v rožnati majici vodilnega na dirki po Italiji dirkal vsaj še eno etapo. Tretji dan se je namreč končal z novim sprintom, najhitrejši je bil Kolumbijec Fernando Gaviria, 29-letni slovenski zvezdnik Jumbo-Visme pa je prišel do cilja varno v glavnini.

Ponedeljkova etapa je bila dolga 220 kilometrov, začela pa se je v Vinciju, kjer je bil rojen vrhunski italijanski renesančni umetnik in znanstvenik Leonardo da Vinci, s startom v tem kraju so tudi kolesarji obeležili petstoto obletnico njegove smrti. Končala se je v Orbetellu, pričakovano s sprintom glavnine.

Ta je bil na koncu dramatičen. Čez ciljno črto je prvi prišel italijanski prvak Elia Viviani (Deceuninck-QuickStep), že je dajal izjave, nato pa je tekmovalna žirija sporočila, da je zaradi nevarnega manevra v sprintu diskvalificiran. Po mnenju sodnikov je nevarno zaprl pot rojaku Matteu Moschettiju. Zmage se je tako veselil Kolumbijec Fernando Gaviria, drugo mesto je zasedel Francoz Arnaud Demare, tretjega pa Nemec Pascal Ackermann, zmagovalec prvega sprinta letošnjega Gira v nedeljo.

Tokrat je bil prvi Slovenec na cilju Jan Polanc (UAE Emirates), bil je 23., Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je končal na 26. mestu, Roglič pa na 48., vsi trije v času zmagovalca. Tri minute in 14 sekund je izgubil Grega Bole (Bahrain-Merida), končal je na 155. mestu.


Po treh dneh dirkanja ima Roglič v skupnem seštevku 19 sekund prednosti pred Britancem Simonom Yatesom na drugem in 23 sekund pred Italijanom Vincenzom Nibalijem na tretjem mestu. Koren je napredoval za osem mest in je 26., Polanc je pridobil devet mest in je 27. Bole je 125.

V begu se je na dan 110. obletnice prvega starta Gira znašel le Japonec Sho Hatsuyama, ki si je privozil največ sedem minut in 10 sekund prednosti, a bolj na račun počasnega ritma glavnine. Ko je ta stopila na pedala, je razliko hitro zmanjšala, ujela pa ga je 75 kilometrov pred ciljno črto.

Na startu je za nekaj nejevolje poskrbela slaba vremenska napoved, saj je bil v Orbetellu napovedan močan veter. A ga na koncu ni bilo. "Z le enim kolesarjem v begu je bila etapa res dolga. Sem pa zato še bolj užival v rožnati majici. V resnici se nisem bal vetra s strani, ker smo nizozemska ekipa in se v vetru znajdemo. Ekipa je opravilo dobro delo, postavila me je v dober položaj. Hvala jim," je na cilju dejal Roglič.

Torkova razgibana etapa se bo začela v Orbetellu, končala pa po 235 kilometrih v Frascatiju. Zaključek bo rahlo navkreber, priložnost bodo iskali vzdržljivi sprinterji ter ubežniki. O četrtem dnevu je slovenski zvezdnik dejal: "Moram še pogledati etapo. Grem dan za dnem in bomo videli, kako bo šlo."

Značke: kolesarstvo, italija, giro

Članki iz rubrike