požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 31.03.2019 17:42:10

Kristoffu Gent-Wevelgem, Mohorič dober deveti

Grega Mohorič
Norvežan Alexander Kristoff je zmagovalec 81. kolesarske klasike svetovne serije Gent-Wevelgem. Kolesar ekipe UAE Emirates je imel po 251,5 kilometra največ moči v sprintu večje skupine, v katerem je premagal Nemca Johna Degenkolba in Belgijca Oliverja Naesna.

Za Norveško je to tretja zmaga na dirki, pred desetimi leti jo je dobil Edwald Boason Hagen, leta 2006 pa Thor Hushovd.

Še eno odlično predstavo je pokazal slovenski as Matej Mohorič. Ves čas dirke je vozil skupaj z najboljšimi, pokrival napade, lovil ubežnike, čeprav je bil brez pomoči svojih ekipnih kolegov iz ekipe Bahrain Merida, je tudi z najboljšimi vstopil v sprint, v katerem je zasedel deveto mesto.

Poleg prvih treh so bili pred njim še Nizozemca Mathieu Van der Poel in Danny Van Poppel, Francoz Adrien Petit, Italijan Matteo Trentin in Nemec Rüdiger Selig.

Dirka Gent-Wevelgem z desetimi vzponi in tlakovanimi cestami je ena tistih klasik, na kateri imajo največ možnosti sprinterji in tudi tokrat jo je osvojil sprinterski specialist. Tokrat sicer ne slovaški zvezdnik Peter Sagan, tekmovalec, ki je tu že trikrat zmagal, bil enkrat drugi in dvakrat tretji, tudi tokrat pa ni bil daleč od uspeha.

Presenetljivo hitro se je znašel v ubežni skupini, ki se je predvsem zaradi vetra lahko oblikovala že po 50 kilometrih ravninske vožnje. V te skupini, ki je imela ves čas okoli minute prednosti, so bili nekateri favoriti, zato je bilo treba nanjo še kako paziti. Tega se je zavedal tudi Mohorič, ki naj bi bil pomočnik Sonnyju Colbrelliju (Italijan je odstopil), bil je najaktivnejši med tistimi z željo, da ubežnike ujamejo.


"Resnično sem lahko zadovoljen. Tako s predstavo kot rezultatom in dejstvom, da je napora konec. Iz dirke sem potegnil največ, kot sem lahko. Že zgodaj sem ostal sam, pomoč sem imel le do sredine etape, pa tudi v sprintu sem bil zaprt, tako da je bilo deveto mesto maksimum, kar sem lahko iztržil. Po moje je bila to najtežja dirka v zadnjih štirih letih, težje so bile le tiste na začetku profesionalne kariere, ko še nisem bil tako dobro pripravljen. Belgija je res nekaj posebnega, vedel sem sicer, da bo težko, da bo pa tako, pa si nisem predstavljal," je po dolgi dirki dejal Mohorič, ki pa se ni pritoževal nad vetrom, ki je dirko še otežil: "Veter meni ustreza. Rad imam, da piha, saj sem v takih razmerah, ki dirko naredijo težjo, boljši. V petek ni pihalo, pa nisem mogel biti z najboljšimi, danes, ko je pihalo, pa sem bil lahko."

Ko se je razlika začela zmanjševati, se je Sagan skupaj še s trojico kolesarjev, in sicer Trentinom, Belgijcem Dylanom Teunsom in Nizozemcem Mikom Teunissenom (pozneje se jim je pridružil še Luke Rowe) odločil za napad, njihov beg je trajal vse do 18 kilometrov pred ciljem, ko jih je zasledovalna skupina spet tudi po zaslugi aktivnega Mohoriča ujela. Do konca je bilo še nekaj napadov, do zadnjega kilometra je bila v prednosti četverica kolesarjev, v kateri favoritov ni bilo, a na koncu je vendarle odločil sprint.

Mohorič je bil edini od štirih Slovencev, ki je prišel v cilj, odstopila sta njegova klubska kolega Jan Tratnik in Luka Pibernik in tudi kolesar ekipe Mitchelton Scott Luka Mezgec.

Značke: kolesarstvo, belgija

Članki iz rubrike