mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

rp
rp
4 16.01.2019 14:13:55

Slovenski kolesarji spregovorili o 'aferi Brajkovič' in odgovorili na očitke TINE MAZE: Presenetila me je, ker vemo, da ....

Grega Wernig
ANKETA: Kako komentirate izjavo Tine Maze ob primeru Janija Brajkoviča, da je to še en razlog, zakaj ji kolesarstvo nikoli ni bilo všeč in ji nikoli ne bo?

anketa

Valter Bonča
Tinina izjava me je presenetila, tudi zato, ker vemo, da tudi smučanje ni ravno čist šport. Vseeno mi je, ali ji je kolesarstvo všeč ali ne, ga pa očitno ne pozna. Ne ve, da je to ena najbolj nadzorovanih športnih panog in da je v njem odstotkovno enako število dopinških primerov kot v smučanju. Tisti, ki se s športom ukvarjajo, vedo, da doping ni pot, po kateri bi dosegal vrhunske rezultate, kdor ga uporablja in ga pri tem ujamejo, pa mora za to odgovarjati. Verjamem, da Jani tega sredstva ni vzel namenoma, a pri jemanju teh prehranskih dodatkov velja biti predviden. Še ko sem bil aktiven, so mi njihovo jemanje odsvetovali.

Tadej Valjavec
To je ponovno zadeva, ki meče slabo luč na kolesarstvo, zato je raje ne bi komentiral, saj je niti ne poznam dobro. Res sem že prej slišal, da se v zvezi z Janijem Brajkovičem omenja doping, a se v to nisem poglabljal. Prav tako ne bi komentiral izjave Tine Maze; vsak ima pravico do svojega mnenja. Zdaj se udejstvujem kot športni direktor pri kolesarskem klubu Kranj, kjer morajo fantje podpisati pogodbo, v kateri je tudi stavek o ničelni toleranci do dopinga.

Sandi Papež
Težko je kogarkoli obsojati kar na pamet. Dejstvo je, da je v kolesarstvu več dopinških preverjanj kot v drugih športih. Lahko je biti pameten in udrihati po kolesarstvu, ne da bi poznal ozadje. V kolesarstvu je ogromno naporov, odrekanja in bolečin, kar le malokdo ceni, hitro pa se po njem zliva gnojnica. Tudi zaradi tega kot trener nikoli nisem želel delati z višjimi kategorijami, pač pa sem raje delal z otroki. Pri članih je vse še toliko bolj napeto, za težave pa pogosto ne ve nihče. Prepričan sem, da je Jani dovolj pameten, da tega ni počel namenoma.

Marko Polanc
Dopinga seveda ne zagovarjam, je pa res, da je v kolesarstvu tovrstnega nadzora precej več kot v drugih športih; morda so primerljivi le še atleti. Glede na veliko število preverjanj je torej logično, da je tudi več pozitivnih primerov. Vsi so se spravili na kolesarstvo, češ da je najbolj umazan šport, a prepričan sem, da je tudi v drugih športih teh primerov prav toliko ali celo še več, le da velikokrat ne pridejo v javnost. Janijev primer je njegov osebni problem, za katerega bo moral sam nositi posledice. Če so mu jemanje dokazali, je prav, da ga tudi kaznujejo.

Gorazd Penko
Izjava, ki jo je zapisala Tina Maze, ni na mestu in takšnemu športniku, kot bila je ona, ne pristoji. Kolesarstvo je danes globalno zelo razširjen šport, zato verjamem, da gre zaradi popularnosti marsikomu na živce. Vzpenja se tako v tekmovalnem kot v rekreacijskem in družbenem pogledu ter tudi kot gospodarska veja. Tudi zato je proti njemu sprožena nekakšna gonja, saj se nekateri bojijo konkurence. Hkrati je tudi daleč najbolj nadzorovan šport, pri čemer je UCI pogosto bolj papeška od papeža. Ravno pred kratkim so na seznam prepovedanih sredstev uvrstili tudi sredstvo, ki ga Wada nima na svojem seznamu.

Značke: doping, maze, brajkovič

Članki iz rubrike