pia skofic - ms Odkrito.si

Znana vremenarka bo povila vnuka Gašparju ...

irina ribnikova Svet24.si

15-letni Irini med kopeljo v vodo padel mobilnik, ...

Žalostna ženska Petisvet.si

Najtežje je oprostiti vse klofute in zlome

Sneg, jadralni zmajar Svet24.si

Četrtek, petek, sobota ... Sneg!

titanik Svet24.si

Lov na Titanik le krinka – Američani so v ...

Meghan Markle Njena.si

FOTO: Meghan presenetila in navdušila

reka ljubezni Njena.si

Konec Reke ljubezni zaznamoval razhod Irene in ...

STA
STA
0 31.10.2018 18:02:41

Končali bodo pri CESARJU IN BIRSI! Giro 2019 s številnimi vzponi in tremi posamičnimi kronometri

Prireditelji prve tritedenske kolesarske dirke v sezoni, dirke po Italiji, so danes predstavili podrobnosti trase za prihodnjo sezono. Za razliko od prejšnjih let bo skorajda ves čas potekala po italijanskih tleh, mejo bo prečkala le v San Marino. Trasa bo ena najtežjih v zadnjih letih.

Start bo 11. maja v Bologni, cilj pa 2. junija v Veroni, kjer si - zanimivo - kruh služijo kar trije slovenski nogometaši: Boštjan Cesar, Valter Birsa (oba Chievo) in Jure Balkovec (Hellas).

Mesto Romea in Julije bo dalo končnega zmagovalca, saj v Veroni, kot se sicer pogosto zgodi, ne bo sprinterske etape oziroma parade šampionov, temveč posamična vožnja na čas, ena od treh na 102. Giru. Preostala dva bosta prvi dan v Bologni in vmes v San Marinu.

Prireditelji so pripravili sedem etap, ki se bodo končale s ciljnim vzponom. Najvišja točka dirke bo prelaz Gavia 2618 metrov nad morjem. Kolesarji bodo zavili še na znamenita prelaza Mortirolo in Manghen.

Že uvodne etape ne bodo posebej lahke, pravo hribolazenje pa se bo začelo 13. dan, ki se bo končal ob jezeru Serru na 2247 metrih nadmorske višine. Petnajsta etapa bo šla čez vzpone slovite enodnevne klasike po Lombardiji, do konca dirke sledijo etape s prelazi Gavia, Mortirolo ter številni vzponi v gorah severne Italije. Dvajseta etapa bo spektakularna in zadnja gorska.Start bo v malo znanem kraju Cima Campo, od tam bo kolesarje pot peljala 18,9 kilometra navkreber na prelaz Manghen. Sledil bo dolg spust, vožnja pod dolini Fiemme in za konec 13,5 kilometra dolg vzpon na Croce d'Aune.

Zmagovalec Gira bo znan v Veroni, po 15,6 kilometra dolgem posamičnem kronometru, ki bo razgiban, vmes bo vzpon v dolžini 4,5 kilometra in s povprečnim naklonom petih odstotkov. Zmagovalca bodo okronali v znamenitem amfiteatru.

Sloveniji najbližje bodo etape tik pred zaključkom v Veroni, to so 19. etapa od Trbiža do San Martino di Castrozze, 20. etapa od Feltreja do Croce d'Auneja, pa tudi cilj 18. etape v Santa Marii di Sali.

Dirka bo dolga 21 dni in 2518,5 kilometra s 46.500 višinskimi metri, s čimer bo ena najtežjih v zadnjih letih.

Značke: kolesarstvo, italija

Članki iz rubrike