Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 16.09.2018 20:14:20

Britanski kolesar Simon Yates zmagovalec Vuelte

Profimedia
Britanec Simon Yates (Mitchelton-Scott) je po pričakovanjih zmagovalec 73. kolesarske dirke po Španiji. Šestindvajsetletni Britanec je na današnji sklepni etapi v Madridu brez težav ubranil 1:46 minute prednosti pred Špancem Enricom Masom (Quick-Step Floors).

Današnja stokilometrska etapa je bila po pričakovanjih namenjena slavju ob koncu dirke, kljub temu pa so se za etapni uspeh na koncu udarili sprinterji. Največ moči je imel vnovič Italijan Elia Viviani (Quick-Step Floors), ki si je privozil že tretjo letošnjo etapno zmago, skupno pa 18. etapno zmago v sezoni, s čimer je sam na vrhu po uspešnosti v letu 2018. Tudi tokrat je boj za zmago tesno izgubil trikratni svetovni prvak s Slovaške Peter Sagan.

Yates se je na ponesrečenem nastopu na italijanski pentlji očitno veliko naučil in na Vuelti mnogo bolje razporedil moči. Obenem je imel vnovič pomembno pomoč in oporo v ekipi v bratu dvojčku Adamu. Obenem je potrdil popolno prevlado britanskih kolesarjev na največjih dirkah v letu 2018, potem ko je Giro dobil Chris Froome, Tour de France pa Geraint Thomas.

"Bil sem dolžnik te sezone in to sem zdaj popravil," je po tekmi dejal Yates in se pri tem spomnil Gira, kjer mu je rojak Froome tri etape pred koncem vzel rožnato majico vodilnega. In kot je priznal Yates: "Giro je bil dobra šola. V Španiji sem bil mirnejši in v odločilnem zadnjem tednu sem imel zato več moči." Seveda se Britanec za uspeh ni pozabil zahvaliti ekipi.

Španski tisk pa je na Vuelti Yatesu pripisal tudi čarobne moči. "Ima štiri noge," je bil eden od opisov, v katerem je španski tisk spomnil na brata dvojčka Adama, ki je Simonu Yatesu vseskozi pomagal obdržati položaj.

Adam je svoje naredil tudi v zadnjih dneh na zadnji težki gorski etapi, ko je bratu pomagal, da na vzponu na Coll de la Gallina v Andori ni izgubil preveč prednosti pred zasledovalci. Drugouvrščeni Mas je sicer nadoknadil 23 sekund, a je bila prednost premajhna, da bi ogrozil prvo mesto. Tretje mesto v skupni razvrstitvi letos 3249 kilometrov dolge dirke je osvojil Kolumbijec Miguel Angel Lopez.

Slovenska kolesarja Luka Pibernik in Luka Mezgec sta bila na Vuelti v vlogi pomočnikov in na koncu nista končala med najboljšo stoterico v skupnem seštevku; Mezgec je današnjo zadnjo etapo končal na 14. mestu.

Pred kolesarji, tudi Simonom Yatesom, je zdaj svetovno prvenstvo v avstrijskem Innsbrucku.

Značke: kolesarstvo, španija

Članki iz rubrike