IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

princ charles_rojstni dan Svet24.si

FOTO: Princ z najdražjimi, mali George pa v ...

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

darko klemen Njena.si

Huda poškodba Darka Klemna

STA
STA
0 08.09.2018 16:00:54

Zlato na SP v olimpijskem krosu Američanki, Žakljeva daleč od najboljših

Grega Stopar
Ameriška gorska kolesarka Kate Courtney je nova svetovna prvakinja v olimpijskem krosu. Zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v švicarskem Lenzerheideju je osvojila pred Danko Anniko Langvad in Kanadčanko Emily Batty. Edina Slovenka na startu Tanja Žakelj je s krogom zaostanka končala na skromnem 37. mestu.

Courtneyjeva, ki prvo leto tekmuje v članski elitni konkurenci, je na koncu imela 47 sekund prednosti pred Langvadovo, ki je vodila vse do starta, zlato medaljo pa je izgubila v drugi polovici zadnjega kroga. Na koreninah je morala sestopiti, Američanka pa se je odpeljala mimo nje in si prikolesarila dovolj veliko prednost za mirno slavje.

Dvaindvajsetletnica je za ZDA osvojila četrto zlato odličje v krosu na SP. Pred njo je to leta 2001 uspelo Alison Dunlap. Američanki sta bili najboljši tudi na prvem in drugem SP v zgodovini. Leta 1990 je bila prva Juli Furtado, letos kasneje pa Ruthie Matthes.

Battyjeva je na tretjem mestu zaostala eno minuto in 58 sekund. Na četrtem mestu in 15 sekund za njo je čez cilj prišla branilka naslova in prva favoritinja Švicarka Jolanda Neff.

Žakljeva je po zadnjem svetovnem pokalu v La Bressu v Franciji na SP odpotovala optimistično razpoložena, a je po prvih treningih opozarjala, da ji dirkanje na visoki nadmorski višini ne ustreza. Bržčas je bila to posledica slabega dneva nekdanje svetovne prvakinje med mladinkami in mlajšimi članicami, ki je z zaostankom enega kroga osvojila 37. mesto. To je njen najslabši rezultat na SP v ženski elite konkurenci.

"Zagotovo je bila to najslabša dirka v sezoni. Končala sem daleč od želenega rezultata, hkrati pa si nimam česa očitati. Priprave so bile dobre, vse sem naredila, da bi danes dosegla še en dober rezultat. Tudi obetala sem si ga, saj se je forma vzpenjala. Štirinajst dni nazaj v La Bressu sem se borila v deseterici. Počutje je bilo v redu, današnja dirka pa preprosto katastrofa. Nimam točnega razloga, vem pa, da je šlo narobe vse, kar je lahko šlo narobe," je po dirki povedala Žakljeva.

"Bila sem prazna, nikamor ni šlo. Prehitevale so me ena za drugo, kljub temu pa sem skušala dirkati svojo dirko in se vsaj na spustih boriti za mesta. Ob tem sem enkrat tudi padla, a ni bilo nič hudega," je še pojasnila 29-letnica.

Članki iz rubrike