pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

STA
STA
0 03.09.2018 12:28:22

Hrastnikova in Žakljeva glavni slovenski orožji na SP

Grega Stopar
Med 5. in 9. septembrom bo švicarski Lenzerheide gostil svetovno prvenstvo v spustu in olimpijskem krosu za gorske kolesarje. Prvo ime devetčlanske slovenske reprezentance bo Monika Hrastnik, ki se je letos v spustu na vseh dirkah svetovnega pokala borila za najvišja mesta. Tanja Žakelj je na zadnjih dirkah pokazala boljšo formo.

Selektor slovenske reprezentance v krosu Matjaž Budin bo v Švici računal na Tanjo Žakelj v elite ženski konkurenci, Roka Nagliča v konkurenci mlajših članov ter mladince Vito Movrin, Matevža Govekarja in Miho Klemenčiča. Miha Jakopič je v ekipo za spust uvrstil Moniko Hrastnik, Jureta Žabjeka in Mirana Vauha, vsi bodo dirkali med člani elite, ter mladinca Žaka Gomilščka.

Sodeč po letošnjih rezultatih bo prvo ime slovenske reprezentance Monika Hrastnik, aktualna evropska in slovenska prvakinja, peta v skupnem seštevku svetovnega pokala, zmagovalka evropskega pokala ter četrta na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Lani je bila na SP v Cairnsu v Avstraliji sedma, kar je najboljša slovenska uvrstitev, želja je, da ta dosežek letos še preseže.

"V Kanadi in Franciji sem imela malo težav. V Franciji sem si ob padcu poškodovala ramo, ki gre na boljše. Upam, da bo do SP povsem v redu, da me ne bo ovirala. Na SP upam na uvrstitev v 'top 5'. Vem, da sem lahko še višje. Ne čutim pritiska zaradi tega. Vesela sem, da sem dobro odpeljala sezono. Če bom na SP odpeljala, kot znam, bo v redu," je razkrila Hrastnikova, ki je vesela, da bo v Lenzerheideju dirkal tudi Vauh, ki je bržčas najbolj zaslužen za to, da je Mozirjanka na tako visoki ravni svetovnega spusta.

Med najboljše spustaše sveta se počasi vrača Žabjek, ki je imel to sezono obilo težav s poškodbami. Jakopič verjame, da je lahko ob dobrem dnevu blizu najboljšim. Verjame, da je lahko dober tudi Vauh, ki za razliko od drugih na progah potrebuje nekaj več treninga, ki ga bo Lenzerheideju imel.


Naslova svetovnih prvakov v spustu branita Francoz Loic Bruni in Kanadčanka Miranda Miller. Britanka Rachel Atherton, zmagovalka svetovnega pokala v tej sezoni, bo lovila svojo deveto medaljo na SP, s čimer bi se na vrhu lestvice izenačila s Francozinjo Anne-Caroline Chausson.

Boja za prvo deseterico Žakljeve si želi Budin, nekdanja evropska prvakinja in svetovna prvakinja med mladinkami in mlajšimi članicami pa si rezultatskega bremena noče nalagati. Po zadnji dirki svetovnega pokala v francoskem La Bressu je odpotovala v Švico, kjer je opravila krajše priprave in si prihranila nekaj potovanja, bivanje in treningi na višji nadmorski višini pa ji vsaj za zdaj niso dobro deli.

"Motivirana sem, da ponovim dirkanje iz La Bressa. Na dirko si želim iti neobremenjena, ne želim imeti pričakovanj. Kar sem v Lenzerheideju delala hitrejših treningov, se nisem počutila dobro. Upam, da se to spremeni. Želim se boriti. Največji užitek se je boriti za mesta v prvi deseterici. Če mi to uspe, bom najbolj zadovoljna," je z mešanimi občutki pojasnila Žakljeva, ki bi si za soboto želela mokro progo. "Takšni pogoji so trenutno zame boljši," je sklenila.

Mavrične majice v elitni konkurenci bosta skušala ubraniti švicarska zvezdnika Jolanda Neff in Nino Schurter. Slednji je z lanskim šestim postal najboljši v zgodovini, letos bo lovil četrtega po vrsti.

Za razliko od prejšnjih let bo Slovenija SP začela že v sredo s štafetno dirko, kjer pa Budin ne pričakuje rezultatskega presežka. "Ne gremo na rezultat, ker smo v slabšem položaju, saj nimamo elite moškega. Namesto njega bo nastopil en mladinec. Namesto mlajše članice bo dirkala Vita. Smo mlajša ekipa. En krog so vsi sposobni dobro odpeljati," je dejal Budin.

Članki iz rubrike