Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 05.08.2018 18:22:31

POLJAKINJA je prvič NASTOPILA ZA SLOVENIJO in takoj dosegla NAJBOLJŠO UVRSTITEV na evropskih prvenstvih doslej!

BOBO
Italijanska kolesarka Marta Bastianelli je nova evropska prvakinja na cestni dirki.

Po 130-kilometrski preizkušnji v Glasgowu je za seboj pustila lansko zmagovalko Nizozemko Marianne Vos in Nemko Liso Brennauer. Slovenka Eugenia Bujak je bila 13., Polona Batagelj 27.

Na koncu je v parku Glasgow Green prišlo do pričakovanega sprinta najboljših kolesark, pa čeprav sta bili do zadnjega kilometra spredaj Italijanka Elisa Longo Borghini in Nizozemka Anna van der Breggen.

Z najboljšimi sta do zaključka prišli tudi dve od štirih Slovenk. Na 13. mestu je končala debitantka v slovenskem dresu Eugenia Bujak, 27. je bila Polona Batagelj.

Na 57. mestu je končala Špela Kern. Urša Pintar dirke ni končala, je pa nase opozorila z napadom dobrih 75 kilometrov do cilja, ko se je odpeljala iz glavnine, si prikolesarila kakšnih 10 sekund prednosti, nato pa jo je večja skupina ob četrtem prihodu v center Glasgowa ujela.

Trinajsto mesto Bujakove, ki od letošnje sezone nastopa s slovenskim državljanstvom (prej je tekmovala za Poljsko), je najboljša slovenska uvrstitev na EP v ženski konkurenci. Doslej je najboljši dosežek imela Polona Batagelj, ki je bila leta 2016 in 2017 32.



"Zelo sem vesela, da sem lahko dirkala za Slovenijo in se pokazala. Dolgo sem čakala dirko, zjutraj sem čutila nekaj pritiska, ampak na koncu sem zadovoljna. Prva dva kroga sta bila zelo hitra, nismo pričakovali tega. Težko je bilo priti naprej, težko je bilo zadaj. Na koncu, ko sem bila spredaj, je bilo vse lažje," je povedala Bujakova, ki je zadovoljna tudi s pomočjo preostalih reprezentančnih kolegic.

"Dirka je bila zahtevna, bilo je treba pokrivati napade Nizozemk. Bilo je veliko vzponov, tehničnih odsekov, veliko pospeševanj. Vse je bilo treba nadzorovati," je še povedala Bujakova, ki jo v sredo v Glasgowu čaka še vožnja na čas.

Kot je pred dirko napovedal selektor Gorazd Penko, je bila na koncu najboljša Slovenka Bujakova, s katero je reprezentanca pridobila kolesarko za boje z najboljšimi. "Malo ji manjka poguma v prerivanju v sprintih, kot je bil danes. Pokazala je izredno dobro pripravljenost. Tudi Polona Batagelj. Dirka je bila selektivna. Nizozemke so skušale narediti, kar smo pričakovali. Noge pa jih niso nesle kot so jih spomladi, ko so kraljevale," je uvodoma razložil Penko.

O nastopu preostalih Slovenk pa je dodal: "Kaj več bi težko pričakoval. Špela in Urša sta bili zadolženi, da se pokažeta v ospredju. Pintarjeva je danes presenetljivo sploh startala, dvakrat je bila v zadnjih treh dneh na kliniki zaradi bolečin v hrbtu. Polona se je očitno spočila po Giru, ko je šla na dopust. Sem popolnoma zadovoljen z dekleti."

Bastianellijeva je šele tretja evropska prvakinja, saj je bila ženska elitna članska dirka prvič na programu EP leta 2016. Prvo leto je slavila van der Breggnova, drugo pa Vosova.

Značke: kolesarstvo, ep, bujak

Članki iz rubrike