zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 14.07.2018 17:29:28

Na francoski praznik najhitrejši Nizozemec

Reuters
Nizozemec Dylan Groenewegen, moštveni kolega Primoža Rogliča pri ekipi LottoNL Jumbo, je bil najhitrejši v sprintu osme, 181 kilometrov dolge etape dirke po Franciji s ciljem v Amiensu. To je bila njegova druga zaporedna zmaga na dirki, drugo mesto je tokrat zasedel Nemec Andre Greipel, tretje pa Kolumbijec Fernando Gaviria.

V skupnem seštevku je vodstvo zadržal Belgijec Greg Van Avaermaet (BMC Racing Team), ki ima sedem sekund prednosti pred Britancem Geraintom Thomasom.

Roglič in Kristijan Koren sta ciljno črto prečkala v glavnini, prvi je zasedel 71., drugi pa 79. mesto. Zaradi padca do zdaj četrtouvrščenega Juliana Alaphilippa, padel je tudi eden od favoritov za najvišja mesta Irec Dan Martin, oba pa do cilja nista več ujela glavnine in zaostala več kot minuto, je Roglič v skupnem seštevku pridobil še eno mesto, zdaj je 16., za vodilnim zaostaja minuto in 21 sekund.

Domači navijači si 14. julija, na praznik padca Bastilje, še posebej želijo francosko zmago. A očitno prireditelji na to niso mislili, saj so na praznik predvideli ravninsko etapo, z dvema gorskima ciljema četrte kategorije na začetku, ki pa seveda nista mogla preprečiti skupinskega sprinta. Edino, ki bi ga lahko, bi bil uspešen pobeg, na to je upal predvsem Fabien Grellier. Francoz je dolgo časa bežal skupaj z Nizozemcem Marcom Minnaardom, toda glavnina ju je imela pod nadzorom, tako da so se za zmago udarile sprinterske ekipe.



S sprintom, v katerem je bilo kar nekaj prerivanja, predvsem med Gavirio in Greiplom, je najprej začel svetovni prvak Peter Sagan, a je poizkusil prekmalu, do cilja so ga prehiteli trije tekmovalci, drugi zaporedni dan pa je bil najhitrejši Groenewegen.

"Moji nogi sta iz etape v etapo močnejši. Sprint je bil tehničen zahteven, pred samim zaključkom je bilo veliko zavojev, toda ekipa je opravila fantastično delo in mi pripravila odlično izhodišče. Videl sem, da se Greipl in Gaviria prerivata, a se izognil težavam. Sprint je bil napet, toda na to smo se na Touru že navadili," je po zmagi dejal Nizozemec.

V nedeljo bo deveta etapa zelo zanimiva, saj bo potekala tudi po tlakovanem cestišču trase slovite dirke Pariz-Roubaix, v Roubaixu se bo kratka, dobrih 156 kilometrov dolga etapa tudi končala.

Značke: kolesarstvo, tour

Članki iz rubrike