kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 12.07.2018 17:59:41

ROGLIČ kljub težavam znova sijajen

alesfevzer.com
Irec Dan Martin (UAE-Emirates) je zmagovalec šeste etape kolesarske dirke po Franciji od Bresta do Mura de Bretagne Guerledana, dolge 181 km. Drugi je bil domačin Pierre Latour (AG2R La Mondiale), tretji pa Španec Alejandro Valverde (Movistar). Majico vodilnega je ubranil Belgijec Greg Van Avermaet.

Zelo dobro je nastopil tudi Primož Roglič; slovenski kolesar ekipe LottoNL Jumbo je kljub številnim težavam, ko je sredi etape lovil vodilno skupino in pozneje moral še zamenjati kolo, prišel v zadnje kilometre z najboljšimi, etapo pa je končal kot deseti s tremi sekundami zaostanka za zmagovalcem.

Skupno je v vodstvu ostal Van Avermaet (BMC), ki ima tri sekunde naskoka pred Britancem Geraintom Thomasom.

Odločitev o zmagovalcu je na etapi, ki je imela nekaj težkih vzponov po slabih cestah, te so tudi prispevale k osipu pri favoritih (težave sta imela predvsem Tom Dumoulin in Romain Bardet, zaradi okvar kolesa oziroma predrtih zračnic sta ostala brez boja za visoka mesta), padla ob koncu. V zadnjem kilometru je bila vodilna skupina pripravljena za zadnje dejanje, najbolje pa je položaj izkoristil Irec. Ta je skočil naprej že kakšnih 800 metrov pred ciljem in si privozil ravno dovolj prednosti, da ga tekmeci v zadnjih dvesto metrov niso mogli več ujeti.

Za irskega kolesarja je bila današnja etapa vrnitev na mesto zamujene priložnosti - leta 2015 je imel zmago na istem zaključnem delu že v žepu, a ga je takrat premagal Alexis Vuillermoz. Danes je zdržal do konca, pa čeprav je bil zadnji napad Latoura precej nevaren, a je Francozu zmanjkalo časa in metrov.

Po letu 2013 je za Martina to druga etapna zmaga na Touru. "Super občutek je, da sem spet dosegel zmago. Toliko drugih mest sem že zbral, na koncu sem bil nekoliko nervozen, ker sem se bal vetra v prsi. Toda ko sem videl, da smo bili na vzponih vsi na meji moči, sem si rekel, zakaj pa ne bi poskusil. Uspelo mi je, zame je letošnji Tour že uspeh, vse, kar še pride, je lahko samo še dodatek," je pot do zmage opisal Irec.

Visokega ritma vodilnih ni do konca zdržal niti branilec lanske zmage Chris Froome (Sky), ki je končal na 18. mestu, a še precej slabše se je godilo nekaterim tekmecem. Zaostal je Rigoberto Uran, glavna osmoljenca pa sta bila Dumoulin in Bardet, ki sta izgubila minuto oziroma pol minute, slednji je na zadnjem vzponu po okvari moral sesti celo na kolo moštvenega sotekmovalca.

Prav veliko sreče na današnji etapi ni imel niti Roglič. Sredi etape si je nabral že precejšen zaostanek za vodilno skupino, pa se je nato vendarle vrnil, toda doživel še eno nesrečo: trčil je v sredinski otok na cestišču in poškodoval kolo, tako da je moral vzeti rezervnega. A niti to ga ni vrglo iz tira, do konca zadnjega vzpona je ujel tekmece in imel celo priložnost za napad za etapno zmago, nazadnje pa je ostal na robu deseterice. V skupnem seštevku je napredoval na 17. mesto, za vodnim Belgijcem ima minuto in 17 sekund zaostanka.

Drugi slovenski kolesar na Touru Kristijan Koren (Bahrain-Merida) je bil danes 117., skupno pa je na 100. mestu.

V petek čaka kolesarja sedma etapa od Fougeresa do Chartresa, dolga 231 km.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike