Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 08.07.2018 19:32:34

Sagan izkoristil padce tekmecev in prevzel skupno vodstvo

Reuters
Trikratni svetovni kolesarski prvak Slovak Peter Sagan je na dirki po Franciji novi vodilni.

Kolesar ekipe Bora Hansgrohe se je v zaključku druge, 182,5 kilometra dolge etape izognil skupinskemu padcu skupine, v kateri so bili tudi nekateri favoriti na čelu z zmagovalcem prve etape Kolumbijcem Fernandom Gavirio, in v sprintu premagal vse tekmece.

S tem je dosegel že svojo deveto etapno zmago na Touru in 13. na eni izmed treh večetapnih dirk. Drugo mesto je zasedel Italijan Sonny Colbrelli, tretje pa Francoz Arnaud Demare.

"Pričakoval sem lažji zaključek, toda ves čas je šlo gor in dol, tako da ni bilo lahko. Demare je zgodaj začel sprintati, kar ni bilo najbolje, pognal sem se za njim, na koncu pa imel nekaj sreče, da me Colbrelli ni prehitel. Zelo sem zadovoljen, da sem tudi oblekel rumeno majico, pa čeprav le za en dan. Stvari se v življenju ponavljajo. Pred 80 leti, ko je bil na Touru zadnjič cilj tu v La Roche-Sur-Yonu, je zmagal svetovni prvak, zdaj pa spet. Zmago posvečam sinu, vesel pa sem, ker sem jo dosegel prav v času, ko je na dirki tudi moja družina," je po zmagi, svoji 107. v profesionalni karieri, dejal Slovak.


Drugi junak etape je bil Francoz Sylvain Chavanel. Osemintridesetletni veteran, ki na dirki nastopa že 18. leto zaporedoma, kar je rekord, je sam bežal več kot 100 kilometrov. Na začetku je imel v ubežni skupini še dva tekmovalca, ki pa sta se po edinem gorskem cilju - ta je bil na sporedu že zgodaj - vrnila v glavnino. Chavanel, specialist za pobege, je nato poskušal nemogoče, a do četrte etapne zmage na domači dirki ni prišel, glavnina ga je ujela 13 kilometrov pred ciljem.

Kolesarji so tako kot v prvi etapi pokazali veliko nervoze, katere posledica so bili številni padci. Zadnji se je zgodil manj kot dva kilometra pred ciljem, povsem pa je razredčil "peleton", za zmago se je udarila le manjša skupina. Že prej je zaradi počene zračnice iz boja za zmago odpadel tudi Nemec Marcel Kittel.

Skupinski padec je zaustavil tudi slovenska kolesarja Primoža Rogliča in Kristijana Korena, ker se je zgodil dva kilometra pred ciljem, si nista nabrala zaostanka. Roglič je zasedel 48., Koren pa 55. mesto.

V ponedeljek bo na dirki ekipni kronometer, dolg 35,5 kilometra, potekal pa bo v Choletu.

Galerija
Značke: kolesarstvo, tour

Članki iz rubrike