sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

STA
STA
0 02.07.2018 17:31:48

Froome bo lahko nastopil na dirki po Franciji

Reuters
Britanski kolesarski zvezdnik Chris Froome bo lahko nastopil na dirki po Franciji. Potem ko je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) v ponedeljek oprostila britanskega zvezdnika Chrisa Frooma in zaprla njegov dopinški primer, prireditelji dirke po Franciji nimajo utemeljene podlage, da Froomu prepovejo nastop na letošnji francoski pentlji.k

Po več mesecev trajajoči negotovosti, ki se je dejansko vlekla vse od lanske dirke po Španiji, na kateri je Britanec oddal sporen vzorec urina z dvakratno povišano vsebnostjo snovi salbutamol - gre za zdravilo ventolin, ki ga z dovoljenjem Wade lahko uporablja kot astmatik za lajšanje simptomov astme -, se je dopinški primer Froome razpletel dejansko z neverjetno naglico.

Mednarodna kolesarska federacija je v ponedeljek prek tiskovnega sporočila kolesarsko javnost seznanila, da je uradno zaprla primer Frooma.

Razvpiti primer, ki je vrgel senco dvoma na britansko kolesarstvo v celoti ter najbogatejšo kolesarsko ekipo na svetu Sky, je tako doživel epilog z oprostitvijo glavnega osumljenca. V Keniji rojeni vrhunski kolesar bo lahko še naprej neovirano nastopal in kolesaril na največjih mednarodnih dirkah.

Uci je odločitev o zaustavitvi postopka proti Froomu sprejel v dogovoru z Mednarodno protidopinško zvezo (Wada), ki je tako opustila pregon Britanca, saj po ugotovitvah svetovnih preiskovalcev nepoštenih praks med športniki "Froomov vzorec ne vsebuje nepravilnosti", kar pomeni, da mu nihče ne bo odvzel lani osvojenega naslova skupnega zmagovalca Vuelte.

Prav tako ostajajo v njegovih vitrinah štirje naslovi, ki jih je osvojil na najtežji od več etapnih dirk dirki po Franciji, in sicer v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Froome je letos zablestel že na dirki po Italiji, ki jo je končal kot skupni zmagovalec.

"Zelo sem zadovoljen, da me je Uci oprostil. Odločitev je velika stvar zame in ekipo, pomembna je tudi za kolesarstvo," je v izjavi za javnost ekipe Sky povedal 33-letni Froome.



Škandal je v javnost pricurljal decembra. Froome je z ekipo skušal dokazati, da ni kršil protidopinških predpisov. Z dirk ga ni izločila njegova ekipa Sky, navkljub odprtemu primeru je nastopil na majski dirki po Italiji. Mednarodna kolesarska zveza mu prav tako ni izrekla suspenza. Pozvala ga je le, da pojasni, zakaj takšne vrednosti salbutamola.

Prav nejasnosti povezane s Froomovim dopinškim statusom so podjetje Amaury Sport Organization (ASO), ki vodi dirko po Franciji, pripeljale do tega, da Froomu niso želeli izdati akreditacije za nastop na dirki. ASO je sicer del francoskega medijske skupine, ki med drugim izdaja francoski športni časnik L'Equipe.

V nedeljo je ASO ekipi Sky poslal elektronsko sporočilo, da Froome ni zaželen na sobotnem startu Toura. Po poročanju portala cyclingnews se je ASO skliceval na pravilo, ki pravi, da lahko "zavrne udeležbo ali izključi ekipo ali člana, ki bi povzročil škodo podobi in ugledu ASO-ju ali dogodku kot celoti".

Direktor Tour de Francea Christian Prudhomme je na podlagi razpleta primera lahko zgolj potrdil, da so odpadli pomisleki, ki so jih imeli glede Froomove udeležbe na Touru. Prav tako ni več potrebe, da bi se o primeru izrekal francoski olimpijski komite, ki je za sredo napovedal obravnavo zadeve.

"Odgovor smo dobili šele danes, potem ko smo čakali toliko mesecev. Ne bom se pritoževal, vendar pa je škoda, da so odločitev o primeru sprejeli v tednu pred začetkom Tour de France, čeprav se je zgodil septembra lani na Vuelti. Chris Froome se bo lahko udeležil dirke," je zagotovil Prudhomme, ki je bil v odzivu za radijsko postajo France Info vseeno zelo kritičen do vodstev Ucija in Wade.

"Že zadnjih nekaj mesecev smo zahtevali odgovor in smo se morali spopadati z nič kaj prijetnim ozračjem. Potrebovali smo odgovor, zato smo se pred tremi tedni obrnili na mednarodno športno razsodišče. Naš primer je zdaj nepotreben, saj sta nam nadrejeni instituciji ugotovili, da ni bilo kršitve," je še dejal Prudhomme, ki je tudi predlagal, da bi v prihodnje pozitiven test na snovi, kot je salbutamol, samodejno pomenil začasen suspenz, dokler primer ne bi bil razrešen.

Značke: kolesarstvo, doping

Članki iz rubrike