Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 11.05.2018 12:35:43

Konec tedna ultra kolesarji okoli Slovenije

V Postojni se v četrtek, 17. maja, ob 18.30 uri, na 1220 kilometrov dolgo pot okoli Slovenije odpravlja 32 kolesarjev iz Slovenije, Avstrije, Italije in Švice. Na 11. izvedbi največje slovenske ultra-kolesarske Dirke okoli Slovenije sta med prijavljenimi tudi dva svetovna prvaka. Prvi bodo s progo opravili v predvidoma 36 urah.

V nedeljo 20. maja ob 10.30 uri, pa se bo v Postojni tudi dobrodelno 6-urno kolesarjenje Fundacije Jureta Robiča, kjer posamezniki lahko s svojo vožnjo na 30 km dolgi trasi okoli Postojne skupaj s pomembnimi predstavniki slovenskega gospodarstva, politike, medijev in lokalnih skupnosti pomagajo osrečiti otroke, ki si želijo na kolesarske počitnice, pa si jih ne morejo privoščiti. Zanimivost rekreativnega nastopa je, da bo vsak kolesar sam odločil, koliko krogov bo prevozil v šestih urah.

"Dirka okoli Slovenije pomeni prostor, znotraj katerega se ljudje družijo, povezujejo ter izmenjujejo vesele in žalostne trenutke. Emocije in ljubezen do športa nas povezujejo v obliki nesebičnih kolektivnih dejanj, s katerimi v ospredje postavljamo delovanje celotne ekipe in ne zgolj posameznika. Le združeni lahko pridemo dlje," je dirko jedrnato opisal direktor Dejan Gorenc.

V letošnjem letu je organizacijska ekipa poskrbela za kopico novosti. Ena izmed njih je vsekakor prva slovenska ultra kolesarska šola, ki je potekala v hotelu Kras v Postojni in na kateri predavajo vrhunski slovenski strokovnjaki s področja športne prehrane, treninga in psihologije športa.



Razsežnost in pomen dirke je opazila tudi Evropa, ki s svojim podpornim pismom Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta, organizatorju Športno kulturnemu društvu Notranjc izreka svojo naklonjenost. V znamenju podpore, se bo slovesne otvoritve v Postojni udeležil tudi evropski poslanec Igor Šoltes.

Na letošnji dirki bo prvič v zgodovini ultra kolesarskih dirk izveden tudi inovativen postopek kvalifikacij za startno pozicijo tekmovalcev, kjer bo morala spremljevalna ekipa na posebnem tekmovanju Yedoo skiro Challenge privoziti startno pozicijo svojemu tekmovalcu. "Gledalci se morda ne zavedajo, kako pomembna je spremljevalna ekipa za uspešen nastop ultra kolesarja na tako zahtevni kolesarski preizkušnji kot je Dirka okoli Slovenije. Zato želimo skozi takšne kvalifikacije to dodatno izpostaviti," je povedala koordinatorica spremljevalnega programa Karmen Tomažič.

Celoten spremljevalni program dirke, ki so ga letos združili pod imenom Festival športa, je na voljo na spletni strani www.racearoundslovenia.si.

Značke: kolesarstvo, sta

Članki iz rubrike