Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 09.05.2018 19:39:11

Battaglin do tretje etapne zmage na domači dirki

Profimedia
Italijan Enrico Battaglin (LottoNL-Jumbo) je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Italiji, 153 km dolge preizkušnje od Agrigenta do Sante Ninfe na Siciliji, potem ko je v ciljnem sprintu ugnal rojaka Giovannija Viscontija (Bahrain-Merida), tretji je bil Portugalec Jose Goncalves (Katjuša Alpecin).

Etapa, ki je imela v zadnjem delu pet vzponov, se je razpletla na ciljnem vzponu, potem ko je imela skupina ubežnikov že precejšnjo prednost. A tudi zaradi nekaj padcev se je glavnina zgostila, na koncu pa je odločal boj med Battaglinom in Viscontijem. Ta je v zadnjem zavoju skušal napasti in najti prostor, da bi prišel v vodstvo, toda ni mu uspelo in prestižne zmage se je na domačem terenu veselil Battaglin. Goncalves pa je za njima dobil podoben neposreden boj za tretje mesto z Nemcem Maximilianom Schachmannom.

"Ciljni sprint je bil tokrat malo drugačen kot na prejšnji etapi. Tam je bilo res strmo, tu pa je bil klanec lepo razvlečen na dveh kilometrih. Imel sem dovolj časa, lahko sem si tudi odpočil in se pripravil na finiš," je pot do uspeha opisal etapni zmagovalec. "Mislim, da mi Giro prinaša srečo. Rad bi, da bi se dirka tudi nadaljevala v tem slogu. Za zdaj pa bi rad le užival v zmagi," je še dodal kolesar, ki je tako v zbirko etapnih zmag na Giru dodal tretjo, prejšnji je dosegel v letih 2013 in 2014.

Od trojice Slovencev je bil danes najboljši Jan Polanc (UAE Emirates) na 56. mestu, člana ekipe Bahrain Merida Matej Mohorič in Domen Novak sta končala na 72. in 161. mestu.



Skupno je v vodstvu ostal Avstralec Rohan Dennis (BMC). "Za mano je razmeroma miren dan, ritem ni bil prehud, bilo pa je nekaj manjših vznemirjenj. A sem vesel, da imam še vedno majico vodilnega, vem pa, da bo jutri povsem drugačen dan. Bomo videli, kako bo šlo na Etni," je dejal vodilni po petih etapah letošnje italijanske dirke. Pred nadaljevanjem ima sekundo naskoka pred Nizozemcem Tomom Dumoulinom, tretji je Britanec Simon Yates s 17 sekundami zaostanka. Tudi v skupnem seštevku je od Slovencev najvišje Polanc na 42. mestu (+ 2:20).

Današnji dan je na Giru zaznamovala tudi žalostna obletnica, saj mineva sedem let, odkar se je po padcu smrtno ponesrečil Wouter Weylandt. V spomin na Belgijca so se na letošnji dirki odločili, da ne bodo podelili njegove takratne startne številke 108, na mesto, kjer bi na startnem seznamu moralo biti ime kolesarja, pa so ob njej zapisali Sempre con noi (Vedno z nami). A žal tudi danes ni šlo brez nesreče: že pred začetkom se je zgodila prometna nesreča, ki sicer nima neposredne povezave s kolesarji, v njej pa se je hudo poškodoval voznik enega od spremljevalnih motorjev na dirki, ki ga je zbil avtomobil.

Kolesarji bodo na Siciliji ostali še en dan, a bo ta najzahtevnejši od treh; v četrtek se bo Giro nadaljeval s šesto etapo, ki se bo po startu v Caltanissetteju po 164 km končala z vzponom na Etno.

Značke: kolesarstvo, giro

Članki iz rubrike