Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
04.06.2016 11:52:57
Deli članek:

Goni pony drugič

Facebook
Prireditev Goni Pony, vzpon na Vršič

Danes na Vršič s ponyjem in stilom.

Danes se bo znova kolesarilo - na kolesarski Triglav - Vršič. Iz Kranjske Gore bodo na najvišji slovenski cestni prelaz na 1611 metrov visoki Vršič kolesarili z legendarnimi ponyji. Gre za drugo izvedbo skupinskega naskoka z 20-palčnimi kolesi brez prestav Red Bull Goni Pony.

Glede na lansko premiero, se da na Vršič prikolesariti tudi s kolesi brez prestav. Prireditelji so skovali tudi izraz za tekmovalce, ki za premagovanje razdalj uporabljajo omenjeno vrsto koles na človeški pogon. Gre za kolesarje "singlespeed", torej tiste, ki kolesarijo na kolesih brez prestav. Uporabniki te vrste prevoza celo pravijo, da imajo njihova kolesa dve prestavi: ena je sede, druga stoje.

Poleg moči tekmovalec potrebuje še nekaj vzdržljivosti. Le najhitrejši za vzpon potrebujejo manj kot uro, večina pa precej več. Na Vršič se s ponijem dokazano da prikolesariti, ne da bi stopil z njega. Najbolj pomaga vijuganje po vsej širini ceste. A v resnici si na vrhu hitreje, če malo kolesariš na vso moč in nato malo hodiš ter si tako nabereš novih moči za naslednji kolesarski sprint, menijo poznavalci. Tek s kolesom ob strani je sicer prepovedan.

Višinska razlika vzpona je 801 meter, kolesarji pa bodo ob tem premagali 13,5 kilometra. Tekmovanje bo potekalo v moški in ženski kategoriji. Startno mesto bo pod kranjskogorskimi smučišči na prireditvenem prostoru za hotelom Kompas. Uvodno "ogrevanje" za spremljevalnim vozilom bo potekalo skozi center Kranjske Gore do Vršiške ceste, kjer bo pri hotelu Lek leteči start tekmovanja s pričetkom merjenja časa. Cilj bo na prelazu Vršič.

Prireditve se lahko udeležijo vsi, ki so na dan dogodka dopolnili vsaj 18 let in se pravočasno prijavili ter plačali startnino v višini 15 evrov. Organizatorji pozivajo, da udeleženci ne pozabijo na poseben kostum, saj so letošnji "dirki" dodali tudi tekmovanje in parado ekip. Pozivajo k retro slogu, ki je bil priljubljen v času izdelave Rogovih ponijev od sredine 60. let pa do sredine osemdesetih, predelave in karbonski dodatki niso dovoljeni.

Zbrane bo po dogodku v večernih urah zabaval Magnifico. Zaradi prireditve bo cesta na Vršič popolnoma zaprta med 14.45. in 18.00. Več podrobnosti je na voljo na spletni strani www.redbull.si/gonipony.