Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ku
ku
03.06.2016 10:25:41
Deli članek:

Van Garderen zaradi virusa zika izpušča Rio

Eden najboljših kolesarjev Američan Tejay Van Garderen je napovedal, da bo izpustil olimpijske igre v Riu, tudi če bi ga poklical ameriški selektor, poročajo agencije. Van Garderen se boji okužbe z virusom zika, saj je njegova žena Jessica noseča, po dozdajšnjih spoznanjih pa virus, ki ga prenašajo komarji, lahko poškoduje plod v maternici.

Van Garderen, ki bo na bližnji kolesarski pentlji po Franciji bržkone kapetan ekipe BMC, poudarja, da sam nima pomislekov glede virusa zika in bi takoj na stopil na olimpijskih igrah, v tem trenutku pa tega zaradi nosečnosti soproge ne bo tvegal ničesar.

"Dejstvo je, da je noseča. Če bi se zdaj dogovarjala o nosečnosti, bi verjetno rekel, da vse skupaj prestaviva za pol leta, zdaj pa je drugače, otroka ima v sebi in to spremeni vse," pravi kolesar.

Virus zika je ena od groženj letošnjih olimpijskih iger. V osnovi ga prenašajo komarji, prenosljiv pa je tudi s spolnimi odnosi. Svetovna zdravstvena organizacija je v torek zato vsem, ki se gibljejo na območju, ki ga je prizadel virus, svetovala, naj se pri spolnih odnosih odločijo za uporabo kondomov ali pa kar za vzdržnost.