Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.12.2015 08:11:48
Deli članek:

Kolesarji s svojo lestvico

Nikola Miljković
Matej Mohorič

Mednarodna kolesarska zveza je predstavila dve novosti iz reformnega paketa. Prva se tiče svetovnih prvenstev za kolesarje do 23 let, po novih pravilih bo lahko tudi tisti s pogodbami z ekipami iz svetovne serije vozili v konkurenci mlajših članov, druga pa je uvedba nove lestvice, ki bo podobna teniškim. Objavljena bo vsak ponedeljek.

Za lestvico, ki bo prvič objavljena 11. januarja 2016, bo štelo zadnjih 52 tednov, na njej pa bodo zabeleženi vsi kolesarji. Tekmovalci bodo za novo lestvico točke zbirali na vseh dirkah, tudi na kontinentalnih preizkušnjah, državnih prvenstvih, olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Lestvica svetovne serije ne bo šla v zgodovino, bo pa prav tako tedensko osvežena. Pomembna novost je, da bo lahko član ekipe iz svetovne serije zbiral točke za kontinentalno lestvico.

Uci je ob tem razkrila še točkovne nagrade. Skupno prvo mesto na dirki po Franciji prinaša 1000 točk, zmagovalec dirke po Italiji ali Španiji jih bo dobil 850. Etapna zmaga na Touru bo kolesarjem prinesla 120 točk, 20 manj jih bo na voljo za etapnega zmagovalca Gira ali Vuelte. Zmaga je najmočnejših dirkah svetovne serije, denimo Pariz-Nica ali klasike - je vredna 500 točk, vse ostale preizkušnje iz svetovne serije pa 400. Olimpijski oziroma svetovni prvak v cestni dirki bo dobil 600 točk, najboljši v vožnji na čas pa 350.

MED U23 TUDI IZ SVETOVNE SERIJE
Druga Ucijeva novost se tiče svetovnih prvenstev za kolesarje do 23 let. Do zdaj je veljalo, da kolesarji do 23 let, ki imajo podpisano pogodbo z ekipami iz svetovne serije, ne smejo tekmovati med mlajšimi člani. Po novem bo to mogoče. Ti bodo na SP lahko kolesarili v kategoriji U23, če na zadnjem prvenstvu niso tekmovali v članski konkurenci.

Tako bi lahko na SP 2016 v Katarju slovenski dres med mlajšimi člani spet oblekel Matej Mohorič, svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani leta 2012 oziroma 2013, ki na letošnjem prvenstvu v ameriškem Richmondu ni bil med izbranci selektorja Gorazda Štanglja.